Otvorena izložba "crteži i grafike hrvatske naive"

Otvorenjem izložbe i predstavljanjem monografije "Crteži i grafike hrvatske naive" večeras je u Klovićevim dvorima u Zagrebu proslavljena 50. obljetnica djelovanja Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, prvoga takvoga muzeja u svijetu.

Ravnatelj Muzeja i autor monografije Vladimir Crnković istaknuo je kako je to velik događaj za hrvatsku naivnu umjetnost, t.j. da je ta izložba antologijski prikaz toga dijela hrvatske suvremene umjetnosti.

Izloženo je stotinjak radova Ivana Generalića, Mirka Viriusa, Emerika Feješa, Matije Skurienija, Ivana Rabuzina, Ivana Lackovića, Dragutina Juraka, Mije Kovačića i Dragutina Trumbetaša, nastalih od 30-ih godina 20. stoljeća do danas.

Monografiju su predstavili akademik Tonko Maroević, Michael Milković, dugogodišnji direktor Muzeja lijepih umjetnosti iz St. Petersburga na Floridi, i likovni kritičar Marijan Špoljar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Michael Milković darovao je večeras Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti po jedan crtež istaknutih umjetnika Ivana Lackovića i Ivana Rabuzina.

Crtež Mije Kovačića dar je Muzeja Antona Hella, vlasnika istoimene galerije u Muenchenu. Četvorica umjetnika - Kovačić, Lacković, Rabuzin i Trumbetaš - večeras su Muzeju darovali po jedan izložak s večerašnje izložbe.

Tim projektom, kako je kazao Vladimir Crnković, hrvatskoj se javnosti podastire nov, promijenjen pogled na naivu kao na doista izvanredan dio moderne hrvatske umjetnosti. Još jednom se potvrđuje da je hrvatska naiva jedna od najvrsnijih sastavnica svjetske naive, rečeno je u Klovićevim dvorima.

(Hina) ta mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara