Otvorena izložba fotografija Hrvatski svjetionici

U GALERIJI Badrov večeras je otvorena izložba fotografija Hrvatski svjetionici na kojoj je izloženo tridesetak fotografija s motivima svjetionika čiji su autori amateri i profesionalni fotografi.

Dragomir Ivandić, predstavnik "Plovputa", koji je organizator izložbe, podsjetio je da su svjetionici - simboli Jadrana - građeni od 1818. do 1900. za vrijeme Austrougarske.

Dodao je kako je njihova uloga danas drugačija zbog napretka tehnologije te da su ovi spomenici kulture danas više nego ikada izloženi uništavanju zbog razvitka nautičkog turizma odnosno "nautičkog vandalizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izložbu je u ime pokrovitelja - Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka - otvorio pomoćnik ministra Tomislav Miletić. On je rekao kako su svjetionici korisni za naše pomorce odnosno za sigurnost plovidbe. Također je naglasio da je duž naše obale na otocima i uz more izgrađeno više od 900 svjetionika.

Likovni kritičar Tonko Maroević u katalogu izložbe ističe da su svjetionici podizani na teško dostupnim mjestima, na izbočenim rtovima i udaljenim škojima u neposrednom dodiru s elementarnom prirodom, dubokim morem, tvrdim kamenjem i škrtim raslinjem.

Svi su svjetionici građeni od klesanog kamena, projektirani su monumentalno i kada ih danas promatramo, u njihovoj uzvišenoj izdvojenosti doživljavamo ih kao hramove nekim davnim božanstvima, kaže Maroević.

Izložba fotografija Hrvatski svjetionici ostat će otvorena do 8. siječnja 2005. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara