OTVORENA IZLOŽBA HRVATSKOG KIPARA ŠIME VIDULINA

Retrospektivna izložba hrvatskog

kipara Šime Vidulina, na kojoj je njegov 40-godišnji opus predstavljen sa stotinjak kamenih skulptura nastalih od 1963. do danas, otvorena je večeras u Klovićevim dvorima.L

Autorica izložbe Biserka Rauter Plančić istaknula je da se u Vidulinovom opusu na najbolji način nastavlja višestoljetna tradicija hrvatske animalističke plastike, kao primjer navevši njegove kipove delfina, pingvina, morskog konjica, medvjeda.

Izložbom je obuhvaćen najoriginalniji i najautentičniji dio Vidulinovog umjetničkog rada, ocijenila je Rauter Plančić.

Po njezinim riječima, o umjetnikovoj opčinjenosti prirodnom ljepotom kamena, igrom svjetla u njemu i oko njega, najbolje govori njegov ciklus skulpturica ribljih glava.

Više od 300 njegovih skulptura izloženo je u javnim prostorima i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva skulptura u javnom prostoru bila mu je Spomenik palim borcima iz 1963. godine. Među ostalim, napravio je "Hrvatsku pticu", skulpturu koja je 1992. bila postavljena na mostu kod Limske drage, no iste je godine raznesena eksplozivom, vukovarski spomen križ s pleterom iz 1998. te "Kunu u skoku" (2001.) u Karlovcu.

Šime Vidulin (Červari kod Rovinja, 1939.) završio je Pedagoški fakultet u Rijeci. Radio je u raznim poduzećima, a bio je i predsjednik Hrvatske gospodarske komore u Puli. Kiparstvom se bavi četrdeset godina i član je Društva likovnih umjetnika Istre.

Na međunarodnom natječaju u Veroni ove godine je za skulpturu "Sveto maslinovo drvo" osvojio treću nagradu.

Vidulinova izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 30. studenog. Izložbu je otvorio predsjednik HGK Nadan Vidošević, a nakon otvorenja razgledao ju je i predsjednik Stjepan Mesić.

(Hina) ag ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara