OTVORENA IZLOŽBA KARIKATURA RUDIJA STIPKOVIĆA

Retrospektivna izložba portreta karikatura Rudija Stipkovića, kojom se proslavlja 50 godina od njegove prve objavljene karikature, otvorena je večeras u galeriji "Gradec" u Zagrebu. L

Izloženo je 350 karikatura izabranih između najmanje dvadesetak tisuća nacrtanih, a svi su izlošci izrađeni u tehnici flomaster na papiru.

Karikature obuhvaćaju razdoblje od 1953. do 2003., odnosno od prve objavljene karikature u "Narodnom sportu" (današnjim "Sportskim novostima").

Osim onih u "Narodnom sportu" riječ je o karikaturama objavljenima u "Večernjem listu", "Sportskim novostima", "Vjesniku u srijedu", "Vjesniku", "Kvizorami" i drugim listovima i časopisima.

Večerašnja izložba podijeljena je u nekoliko tema: nogomet, politika, estradne zvijezde, športaši i nagrađene karikature. Tako se mogu vidjeti portreti karikature, primjerice, Diega Maradone, Ronalda, Miroslava Ćire Blaževića, Otta Barića, Igora Tudora, Ivice Račana, Stjepana Mesića, Franje Tuđmana, Arsena Dedića, Severine, Vanne, Jasne Zlokić, Hloverke Novak-Srzić, kardinala Josipa Bozanića i Franje Kuharića, Dražena Petrovića, Ivice i Janice Kostelić, Branka Zorka, Perice Bukića i brojne druge.

Od nagrađenih mogu se vidjeti karikatura Pavla Vuisića - nagrađena nagradom "Pjer" iz 1980., zatim karikatura Miroslava Krleže - nagrađena nagradom "Zlatno pero" Društva novinara Hrvatske iz 1981., karikatura Josipa Broza Tita - nagrađena trećom nagradom na svjetskoj izložbi karikatura u Montrealu 1970. i druge.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U opuštenu i šaljivu ozračju izložbu je otvorio redatelj Fadil Hadžić, podsjetivši, uz ostalo, na svojedobnu izjavu vozača Formule 1 Nikkija Laude koji je, komentirajući vlastitu karikaturu što ju je izradio Stipković, kazao kako je na karikaturi sebi sličniji nego u stvarnosti.

Rudi Stipković rođen je 1939. u Začretju, a školovao se u Zagrebu. Od 1962. bio je zaposlen u "Sportskim novostima" kao likovno-grafički urednik. Prvu karikaturu objavio je kao trinaestogodišnjak u "Narodnom sportu", a to je ujedno i najstarije djelo izloženo na večerašnjoj izložbi.

Načelnik općine Sveti Križ Začretje Ivan Kranjčić uručio je večeras Rudiju Stipkoviću dar - umjetničku sliku Mersada Berbera.

Izložba je otvorena do kraja mjeseca.

(Hina) sdju sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara