OTVORENA IZLOŽBA MEŠTROVIĆEVIH RADOVA INSPIRIRANIH DANTEOVIM PAKLOM

Izložba radova svjetski poznatoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, inspiriranih Paklom Dantea Alighierija, otvorena je večeras u Gliptoteci HAZUa u Zagrebu.

Izloženo je 26 radova - 14 skulptura i 12 crteža, koji su vlasništvo Gliptoteke, Fundacije Ivan Meštrović i obitelji Meštrović, a izložba je organizirana pod pokroviteljstvom ministra kulture Bože Biškupića.

Izložena djela nisu nepoznata niti neizlagana, međutim njihovo kontekstualno grupiranje pod zajednički nazivnik teme Danteova Pakla predstavlja autorski dodir Ljiljane Čerine, rekao je ravnatelj Fundacije Ivan Meštrovića Igor Maroević.

Akademik Tonko Maroević pohvalio je izložbu, čija je autorica Ljiljana Čerina, a oblikovanje postava potpisuje Mario Beusan. Dodao je da je Danteov pogled na svijet jedan od najkompleksnijih te da predstavlja veliki izazov za prenošenje u drugi medij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kršnjavi je pokušao nadahnuti više likovnih umjetnika, ali se to najbolje i višestruko oplodilo kod Meštovića", kazao je Maroević.

Ljiljana Čerina je rekla kako je iščitavala pisma koja je Meštrović tijekom studija u Beču pisao 1904. i 1905. Izidoru Kršnjavom, koji je u to vrijeme prevodio Danteovu Božansku komediju, dok nije prepoznala crteže kao ilustracije Pakla i skulpture kao njegove interpretacije.

Napomenula je da, unatoč dugogodišnjem radu, nije posve istražila temu, nije pronašla pisma Kršnjavog Meštroviću, niti doznala zašto je Meštrović prestao raditi na toj temi.

(Hina) xiluc ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara