OTVORENA IZLOŽBA ´OLTAR 2000.´ ANTUNA BORISA ŠVALJEKA

Na izložbi ´Oltar 2000.´, otvorenoj večeras u atriju Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), slikar Antun Boris Švaljek predstavio je istoimeno djelo, instalaciju sa sto slika, kojom je rekapitulirao 30godišnji likovni rad.

Riječ je o samonosivom poliptihu, veličine sedam i pol puta deset metara, sastavljenom od sto polja oslikanih uljanom bojom i jajčanom temperom na drvenoj podlozi, koji doseže do prvog kata Muzeja.

Uz slike s karikaturalnim i stripovskim likovima kojima Švaljek podsjeća na protekla vremena i komentira ih tekstom, na toj svojevrsnoj oltarnoj pali su ´Vrata raja´ i ´Vrata pakla´.

Posjetitelji mogu odabrati hoće li ulaskom kroz Vrata raja ili Vrata pakla pogledati naličje instalacije, koje, za razliku od postmodernističke prednje strane, pruža konceptualistički doživljaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vladimir Maleković, ravnatelj MUO-a, rekao je da je gigantskom kompozicijom sa sto slika Švaljek napravio rekapitulaciju svog stvaralaštva, a protekle je događaje interpretirao s otklonom od zbilje, humorom i kerempuhovskom podrugljivošću.

Ocijenio je da je Švaljek jedan od naizvornijih suvremenih hrvatskih slikara.

Antun Boris Švaljek (Zagreb, 1951.) maturirao je u Varaždinu, a Akademiju likovnih umjetnosti završava u Zagrebu, u klasi Šime Perića. Od 1974. do 1977. bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića. Studijski je boravio u SAD-u, a sudjelovao je i u nekoliko likovnih kolonija. Izlagao je na četrdesetak samostalnih i više od 200 skupnih izložaba. Dobitnik je nagrada na bijenalima crteža i salona mladih.

Izložba ´Oltar 2000.´ bit će otvorena do 9. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara