OTVORENA IZLOŽBA PLAKATA MARCELLA DUDOVICHA

Izložba "Marcello Dudovich, umjetnost plakata", s petnaestak plakata tog talijanskog umjetnika iz zbirki Grupe Generali, otvorena je večeras u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu.

Izložena su reprezentativna djela tršćanskog umjetnika Marcella Dudovicha (1878.-1962.), koja je dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća radio za jednu od vodećih svjetskih osiguravateljskih grupacija, talijanski Assicurazioni Generali.

Kao dva bitna motiva koja je Dudovich koristio za poruku osiguranja proizvoda i tvrtke koja nije lako predstaviti, povjesničar umjetnosti Tonko Maroević izdvojio je ženu, kao stalan element njegovih nadahnuća i grad Veneciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dudovich je simbol sigurnosti u svom umjetničkom radu prikazivao u različitim stilovima od art decoa do modernizma, rekao je talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Grafini, usporedivši njegove plakate s radovima Zvonimira Faista na nedavno otvorenoj retrospektivi u Muzeju grada Zagreba.

U Trstu su ove godine u Muzeju Revoltella i u palači Morpurgo otvorene dvije velike izložbe posvećene Dudovichu. Izložba u Zagrebu, otvorena do 12. prosinca, dio je tih izložaba.

Na otvorenju su Tina Muradori na flauti i Biserka Krčelić na harfi izvele djela skladatelja Nina Mazzonija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara