Otvorena izložba povijesnih dokumenata

Povijesne granice Hrvatskoga kraljevstva u međunarodnim državnim ugovorima od 1606. do 1791. godine, naslov je izložbe koju je u četvrtak uveče u Austrijskom državnom arhivu u Beču otvorila pomoćnica ministra kulture RH Goranka Horjan. "Izložba prikazuje iznimno važan materijal, izvornu povijesnu građu i originalne dokumente", naglasila je ona.

"Izložba je prvi veliki korak suradnje dvaju arhiva koju će slijediti i drugi projekti ", rekao je direktor Austrijskog državnog arhiva Lorenz Mikoletzky. Govoreći o daljnjoj suradnji, najavio je i pregovore mogućem povratu dijela hrvatske arhivske građe.

Prvi put na jednoj izložbi prikazano je više od 100 eksponata iz bogatih austrijskih arhiva: izvješća, pisma, izvorni međudržavni ugovori, grafičke slike prostora, gradova i utvrda, likovi sudionika ratnih operacija i mirovnih pregovora te povijesni zemljovidi na kojima su potanko označene nove povijesne granične crte Hrvatskoga kraljevstva sa susjednim područjima.

Hrvatski veleposlanik u Austriji Dražen Vukov Colić zahvalio je Austrijskom državnom arhivu i nizu austrijskih institucija koje su za ovu prigodu otvorile svoje državne arhive. Pozdravio je dogovor da dvije prijateljske države RH i RA uskoro nastave davno započete pregovore o povratu nekih važnih dijelova hrvatske arhivske građe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest Milan Kruhek podsjetio je na neke događaje iz hrvatske prošlosti koje ilustriraju izloženi eksponati.

Na otvorenju izložbe uz mnoštvo Hrvata i Austrijanaca bili su nazočni i hrvatski veleposlanik pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Matek, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova RH Andrija Jakovčević, načelnik Odjela ministarstva za hrvatske manjine Bojan Kolesar i drugi.

Izložbu su organizirali Veleposlanstvo RH u Beču, Austrijski državni arhiv, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski institut za povijest i Hrvatski znanstveni institut u Beču.

(Hina) xspoš ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara