Otvorena izložba "Štovanje sv. Dujma kroz vjekove"

U Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu otvorena je danas izložba "Štovanje sv. Dujma kroz vjekove", pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

U povodu velikog jubileja 1700 godina mučeništva splitskog sveca zaštitnika prvi su put na jednom mjestu predstavljeni umjetnički oblikovani tragovi, proučavani u posebnim radovima, koje je štovanje sv. Dujma ostavilo u književnosti, glazbi, graditeljstvu, kiparstvu i slikarstvu.

U nekoliko dvorana Nadbiskupijskog sjemeništa izložena su djela različita po vrsti, ali sva usmjerena iskazu pobožnosti sv. Dujmu. Izložba je i prvo veliko predstavljanje svih dostupnih djela o sv. Dujmu od Kvarnera do Kotora te iz Italije, gdje je najpoznatiji mozaik u lateranskoj kapeli u Rimu, no najviše ih je iz Splita.

Iz Riznice splitske katedrale izložena su sva kiparska djela u zlatu i srebru s likom sv. Dujma i dragocjena rukopisna djela. Također se mogu vidjeti i rukopisi starih molitava, pjesama, zaziva i bogoslužnih čitanja koji se čuvaju na drugim mjestima.

Priređivači su pokazali i brojna znanstvena djela, posebno arheološka te odabir iz bogate baštine što je čuva splitski Etnografski muzej. Izložene su i slike s likom sv. Dujma, a kako ih nije bilo moguće sve prenijeti, mnoge su oltarne slike zastupljene fotografijama.

Izložba "Štovanje sv. Dujma kroz vjekove" zajedničko je djelo više gradskih ustanova: Splitsko-makarske nadbiskupije, Arheološkog i Etnografskog muzeja, Gradskog muzeja i Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika te Galerije umjetnina, Hrvatskoga državnog arhiva, Konzervatorskog odjela, Hrvatskoga restauratorskog zavoda i Sveučilišne knjižnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osmislili su je don Slavko Kovačić, Arsen Duplančić i Milan Ivanišević, a likovno su je oblikovali Miran Palčok i Nada Šimundić-Bendić.

Izložbu je otvorio splitsko-dalmatisnki župan Kruno Peronja, istaknuvši kako ona svjedoči o dubokoj prožetosti umjetnosti i vjere, a gradonačelnik Miroslav Buličić naglasio je kako je njezino otvorenje povijesni trenutak i za Split i za Županiju.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić rekao je kako se "njome želi pokazati koliko je bogatstvo crkveno, kulturno i umjetničko sabrano na našim prostorima, te koliko je svetost utjecala na ljude i poticala ih da se umjetnički izraze".

Pročelnik splitskoga Konzervatorskog odjela Joško Belamarić najavio je i bogato opremljen katalog koji će na tristotinjak stranica donijeti fotografije i tekstove te tako zasigurno pomoći svim istraživačima koji se bave sv. Dujmom i ostati trajnim spomenom na 1700. obljetnicu svečeva mučeništva.

Među mnogobrojnim okupljenim na otvorenju izložbe bili su kotorski biskup Ilija Janjić i splitsko-makarski nadbiskup u miru Ante Jurić.

(Hina) xdstr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara