Otvorena izložba "Umjetnine Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu"

Rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer večeras je u galeriji Klovićevi dvori u kuli Lotrščak otvorila izložbu "Umjetnine Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu".

Izložba pokazuje svestranost Agronomskoga fakulteta koji njeguje interdisciplinarnost što je osobina cjelokupnoga Sveučilišta, rekla je rektorica Mencer.

Izložbu je pripremio i njezin katalog sastavio povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže koji je istaknuo kako su motivi, povezani s agrikulturom, folklorom i običajima, našli u vrijeme modernizma zahvalne tumače u raznim nacionalnim sredinama.

"Naš najpoznatiji marinist Menci Klement Crnčić panoramskom prikazu vinograda pristupio je kao i pri uprizorenju morskih valova," rekao je Albaneže i dodao kako je tematika seoskoga života na slici "Berba grožđa" prisutna i u slikarstvu Kamila Ružičke.

Pokazujemo javnosti umjetnine koje su prikupljane tijekom osamdesetpetogodišnjega rada Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, rekla je prodekanica fakulteta Vesna Pavić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložena su 42 rada, a među ostalima radovi Roberta Frangeša Mihanovića - brončana plaketa "Kosac" i gipsani model "Krava", Menci Clementa Crnčića ulje na platnu "Vinograd", Kamila Ružičke ulje na platnu "Berba grožđa", Grete Turković akvarel na papiru "Kanaanski grozd", Mladena Veže ulje na platnu "Motiv iz Gradca", Emanuela Vidovića ulje na platnu "Napušteni škver u Trogiru", Ede Murtića ulje na platnu "Crkva sv. Vlaha", Vladimira Becića ulje na platnu "Žetelica, Branka Kovačevića ulje-lesonit "Dubrovnik" te Vilima Svečnjaka ulje na platnu "Zimski motiv".

Među izloženim je slikama i dar beogradskog Poljoprivrednoga fakulteta koji je za 60. obljetnicu Agronomskom fakultetu u Zagrebu 1979. darovao sliku Božidara Prodanovića "Motiv iz Zemuna".

Izložba je otvorena do 30. lipnja.

(Hina) xmk ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara