OTVORENA IZLOŽBA VATROSLAVA KULIŠA U UMJETNIČKOM PAVILJONU

Izložba najnovijeg ciklusa slika "Riffovi" Vatroslava Kuliša, ostvarenog prošle i ove godine, otvorena je večeras u Umjetničkom paviljonu.

Izloženo je dvadeset ulja na platnu velikog formata (oko dva puta tri metra) izrazitih boja, u kojima prevladavaju plava, žuta i zelena. Tematska okosnica ciklusa su apstraktni pejsaži.

Vatroslav Kuliš jedan je od najistaknutijih baštinika apstraktnog pejsaža u recentnoj hrvatskoj umjetnosti, rekao je autor predgovora Radovan Vuković na otvorenju izložbe.

Ispisujući u novom ciklusu intimne apstraktne autoportrete, Kuliševo slikarstvo nakon dugogodišnjeg umjetničkog stvaranja kao da proživljava kreativnu mladost, istaknuo je.

Vuković smatra da je Kuliš, slikar boje i geste sa snažnom kolorističkom tradicijom, energiju svjetla i pokreta prepoznao kao pokretačku snagu svog slikarstva. Po njegovim riječima, autor se nakon metafizičkog slikarstva vratio gestualnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatroslav Kuliš (Vidoši, 1951.) diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi Šime Perića. Od prve samostalne izložbe 1969. u Galeriji "Dubrava" do danas imao je osamdesetak samostalnih i stotinjak skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim slikarstvom Kuliš se bavi grafičkim dizajnom i kazališnom scenografijom. Dobitnik je mnogih nagrada, među ostalim, državne nagrade "Vladimir Nazor" za 2000.

Kuliševa je izložba prva u nizu na kojima će u Umjetničkom paviljonu izlagati umjetnici mlađeg i srednjeg naraštaja. Izložba "Riffovi", za koju je umjetnik naslov preuzeo iz jazza i rocka, glazbe koju sluša dok slika, može se razgledati do 8. lipnja.

Izložbu je otvorio ministar kulture Antun Vujić.

(Hina) ag mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara