Otvorena kuća dr. Gacheta,Van Goghova mecene

OBNOVLJENA kuća doktora Gacheta, posljednjeg Van Goghova mecene, otvorena je u nedjelju u Auverssur-Oiseu nedaleko od Pariza, u prigodi 150. obljetnice slikareva rođenja.

Kuća je istog dana otvorila vrata posjetiteljima.

Kuća liječnika koji je postao besmrtan zahvaljujući glasovitu Van Goghovu platnu (trenutno najskuplja slika na svijetu, prodana 1990. za 82,5 milijuna dolara), na kojemu je prikazan Gachet koji se nalaktio na stol, obnovljena je u duhu impresionizma, pošto ju je država otkupila 1996.

Van Gogh je živio u Auvers-sur-Oiseu zadnjih sedamdeset dana svojeg života, koji su bili plodno razdoblje u kojemu je naslikao najmanje sedamdeset slika, i tu si je oduzeo život. Umro je u svratištu Ravoux 29. srpnja 1890., nedaleko od kuće dr. Gacheta, u kojoj je njegova soba ostala nedirnuta i otvorena za posjetitelje.

Mnogi su slikari, među kojima Cezanne i Pissaro, slikali tu kuću naslonjenu na stijenu, okrenutu prema dolini rijeke Oise, okruženu terasama, stubama i dvorištem nad koje su se nadvile stare lipe.

U svim sobama u kući mogu se vidjeti dijelovi Van Goghove prepiske. Život dr. Gacheta dojmljivo je rekonstruiran, "i liječnikov je život vjerno prikazan", kaže Annick Couffy koja je u Glavnom vijeću zadužena za baštinu.

Središte impresionizma, Auvers-sur-Oise, trideset kilometara sjeveroistočno od Pariza, u potpunosti je posvećeno Van Goghovu svijetu i slikarima koji su tu boravili.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara