Otvorene dvije izložbe u zagrebačkom Arheološkom muzeju

U ARHEOLOŠKOM muzeju danas su otvorene dvije izložbe "Rimski medaljoni u hrvatskim muzejima" i "Numini Hippi Fluvii" (Božanstvu rijeke Cetine).

Medaljoni su proizvodi slični rimskom kovanom novcu, a dijelili su se u svečanim prigodama i kovani su u malim količinama, pojasnio je autor izložbe "Rimski medaljoni u hrvatskim muzejima" Tomislav Šeparović.

Istaknuo je kako su izloženi poznati brončani i srebrni novčani medaljoni. Iako brojem izložaka skromna, izložba predstavlja izuzetne spomenike koji su nezaobilazan izvor za proučavanje rimske povijesti i religije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba "Numini Hippi Fluvii", autora Ante Miloševića, pokazuje svu raznovrsnost arheoloških nalazišta u koritu rijeke Cetine.

Ističući kako se u Cetini, u Sinjskom polju, nalaze čak četiri arheološka nalazišta, autor je rekao kako su izloženi nalazi prikupljeni u posljednjih 15 godina. Riječ je o izlošcima koji datiraju iz razdoblja mlađeg paleolitika, pa sve do 19. stoljeća.

Organizator obiju izložaba je splitski Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, a suorganizator je izložbe o medaljonima osječki Muzej Slavonije, dok je izložba o arheološkim nalazima u Cetini ostvarena u suradnji s Muzejem Cetinske krajine u Sinju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara