Otvorene ponude za nove radio i tv postaje

Na natječaj za 14 radijskih i tri lokalne televizijske koncesije prijavilo se ukupno 39 tvrtki, a za neke se koncesije istovremeno prijavilo i do šest ponuđača.

Iako je Vijeće za elektroničke medije raspisalo natječaj za 20 novih radio postaja, za njih šest nije bilo zainteresiranih, pa će se za ta područja raspisati novi natječaji, izjavio je Hini predsjednik Vijeća Denis Peričić. Riječ je o lokalnim radijskim frekvencijama za Čabar, Varaždinske toplice, Benkovac, dio Obrovca i općinu Lastovo.

Istodobno za šire područje grada Rijeke prijavilo se čak šest potencijalnih koncesionara, za područje Banovine pet, a po četiri za gradove Solin i Bjelovar te Dubrovačko-neretvansku županiju.

Za tri televizijske postaje natječe se sedam tvrtki - tri za dubrovačko područje te po dvije za Šibenik i Dubrovačko-neretvansku županiju.

Odluke o koncesionarima Vijeće će, prema zakonskim propisima, donijeti u roku od 30 dana, kazao je Peričić.

Natječaj za radijske koncesije raspisan je za gradove Viroviticu, Pazin, Knin, Bjelovar, Pakrac, Ploče, Čabar, Varaždinske toplice, Krapinu, Nin, dio Obrovca, šire područje Benkovca, Solina, Varaždina i Rijeke, područje Banovine, općine Donji Lapac, Okučane i Lastovo te područje Dubrovačko-neretvanske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Godišnje naknade za radijske koncesije iznose od 2.000 do 20.000 kuna, ovisno o broju stanovnika na određenom području, a dodjeljuju se na razdoblje od četiri godine.

Televizijske koncesije se dodjeljuju na razdoblje od pet do sedam godina, a naknada godišnje stoji od 18.000 do 80.000 kuna.

Devet tvrtki želi nadgledati programe radio i TV postaja

Na javni natječaj za praćenje i analizu programskih sadržaja radija i televizije, koji je u travnju raspisalo Vijeće za elektroničke medije, javilo se devet tvrtki, a najpovoljniji ponuđač mogao bi biti odabran već idućeg tjedna.

Od devet pristiglih ponuda, otvorenih na današnjoj sjednici Vijeća, jedna nije imala potpunu dokumentaciju. Ta je ponuda izdvojena, a Vijeće će naknadno odlučiti hoće li od tog ponuđača tražiti dopunu dokumentacije ili njihovu ponudu uopće neće razmatrati.

Javnim natječajem, objavljenim u Narodnim novinama 18. travnja, Vijeće je tražilo najpovoljnijeg ponuđača za tzv. monitoring radijskog i televizijskog programa na nacionalnoj i nižim razinama, na što ih obvezuje Zakon o elektroničkim medijima.

Za monitoring na svim razinama prijavile su se četiri tvrtke, dok su ostale zainteresirane nadgledati programe isključivo na nacionalnim ili nižim razinama.

Tvrtka koju sedmeročlano Vijeće izabere za ovaj posao trebala bi nadgledati provode li radio i TV postaje zakonom propisane obveze, među kojima je primjerice i trajanje reklamnih poruka.

"Vijeće će na taj način osigurati nadzor nad provedbom Zakona", ustvrdio je predsjednik Vijeća Denis Peričić. Dodao je da bi sukladno ranijim dogovorima članova tog tijela konačna odluka mogla biti donesena već idućeg tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara