Otvorenje nove dvorane Carnegie Halla 12. rujna

NOVA dvorana Carnegie Halla bit će otvorena 12. rujna dvotjednim festivalom na kojem će nastupiti Youssou NDour, YoYo Ma, Pierre Boulez i John Adams.

Zankel Hall, dvorana koja se nalazi ispod središnje dvorane, ima pomični pod i pozornicu, a može primiti između 540 i 644 osobe, ovisno o tome nalazi li se pozornica na dnu ili u sredini te je li otvoren prostor za orkestar ili ne.

Izgradnja dvoetažne dvorane započela je početkom 1999., a otvorenje je bilo predviđeno za rujan prošle godine.

Za njezinu izgradnju bilo je potrebno iskopati oko 4800 kubičnih metara temelja ispod Carnegie Halla, što je stajalo oko 72 milijuna dolara, 22 milijuna dolara više nego što je u početku planirano.

Zamišljeno je da dvorana bude fleksibilna u svom izgledu i namjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samo za prvu sezonu, koja počinje 12. rujna, očekuje se 28 obrazovnih događaja i 80 koncerata u dvorani Zankel Hall.

Prva dva koncerta izvest će orkestar s djelima Ivesa, Harrisona, Adesa i Salonena te jazz skupina Omar Sosa Octet. Naime, organizatori su odustali od tradicionalnog dobrotvornog gala-koncerta kako bi se što široj publici omogućilo da upoznaju novu dvoranu u prva dva tjedna, objasnio je Robert Harth, izvršni direktor Carnegie Halla.

Tijekom festivala se predviđa nastup i Jamesa Levinea, Anne Deavere Smith, Meredith Monk, Emanuela Axa i Andreasa Scholla.

Među ostalim umjetnicima koji će nastupiti iduće sezone su Michael Feinstein, Audra McDonald, Emmylou Harris, Mitsuko Uchida, Peter Serkin, Dawn Upshaw, Michael Tilson-Thomas i 12 čelista Berlinske filharomonije.

Svjetsku premijeru će imati djela Marc-Andrea Dalbavieja, Osvalda Golijova, Adama Guettela, Petera Lebersona i drugih, a predviđeni su jazz i koncerti svjetske glazbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara