Otvoreno 50. Splitsko ljeto

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić svečano je večeras na splitskom Peristilu otvorio 50. jubilarno Splitsko ljeto nakon čega je izvedena prva ovoljetna operna premijera "Norma" Vincenza Bellinija, u režiji Petra Selema i pod ravnanjem Ive Lipanovića.

"Čestitam svima koji su ove godine kao i 50 godina unatrag gradili ugled te velike i značajne kulturne manifestacije", poručio je predsjednik Mesić, pokrovitelj ovogodišnjeg Splitskog ljeta. "Zahvaljujući njima i reperetoaru koji je izvođen, nastavio je, Split je postao grad jedne žive umjetničke produkcije, ali i grad publike koja zna i probire. Zato svima koji su pomogli da se i ovo Splitsko ljeto održi, kao i sponzorima, čestitam na tome", kazao je Mesić.

Na svečanosti otvaranja govorili su i ravnatelj splitskog HNK Milan Štrljić, župan splitsko - dalmatinski Kruno Peronja te splitski gradonačelnik Miroslav Buličić, a ministar kulture Božo Biškupić podsjetio je na bogatu kulturnu povijest Splita i ljude koji su je obilježili, posebno na osnivače Splitskog ljeta bez kojih ne bilo ni ove svečanosti. Poručio je kako bi u budućnosti trebalo još više poraditi na spoju kulture i turizma i festival oploditi suvremenim mogućnostima promidžbe. "Sjajan je, dragocjen i nezaboravan osjećaj naći se u gradu koji kulturu broji stoljećima, kada obilježava pet desetljeća jedne od najstarijih i najvažnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj", naglasio je ministar Biškupić.

Festivalsku zastavu podigli su glumica Dara Vukić, jedna od najstarijih i sudionica gotovo svih Splitskih ljeta i desetogodišnji Roko Sikavica koji nastupa u drami "Pukovniku nema tko pisati" Gabriela Garcie Marqueza.

Nakon toga počela je premijerna izvedba Bellinijeve opere "Norma" koja se, kao i svečano otvaranje, uživo prenosi putem tri video zida na splitskoj Rivi. U naslovnoj ulozi "Norme", pojavljuje se gošća iz Italije Gabriella Morigi, a glavnu mušku ulogu Pollionea pjeva Islanđanin Kristjan Johannsson.

Tijekom 30 festivalskih dana bit će prikazane 53 operne, dramske, baletne predstave i koncerti, od kojih šest premijernih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U dramskom se programu najavljuju tri premijere od ukupno 11 naslova. Dramu "Antigona, kraljica u Tebi" Tonča Petrasova Marovića postavit će Matko Raguž, Marquezov roman "Pukovniku nema tko pisati" Nenni Delmestre, a "Mjesec Alabame", trojca Brečić-Brecht-Weill redateljski će oblikovati Marica Grgurinović.

U Split stiže i britanski Madhouse Theatre Company sa "Skraćenim sabranim djelima Williama Shakespearea", a poljski Teatr Provisorium izvest će dvije predstave. Goldonijevu "Oštaricu" u režiji pokojnog Marina Carića izvest će riječki HNK Ivana pl. Zajca, dok iz Slovenije dolaze dvije predstave - "Čekajući Godota" iz Nove Gorice, te "Ćelava pjevačica" iz Maribora.

Balet će se premijerno predstaviti naslovom "Plesovi Erosa" na glazbu Wagnera i Orffa koreografa Milka Šparembleka. Kao baletna senzacija najavljeno je i gostovanje izraelskog Kibbutz Contemporary Company s predstavom "Screensaver" u koreografiji Ramia Be'era i indijske Orissa Dance Academy s klasičnim indijskim plesom, a premijerno će biti prezentirani i rezultati 2. međunarodne plesne radionice.

Među glazbenim atrakcijama bit ćei koncert Zagrebačke filharmonije koji će prvi put izvesti izvornu verziju 5. simfonije Gustava Mahlera i nastup jazz trija Matije Dedića.

Na splitskoj Rivi večeras će, nakon premijere "Norme", nastupiti skupina TBF.

(Hina) xdstr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara