Otvoreno pismo Vladi Odbora za zaštitu Jadranu

ODBOR za zaštitu Jadrana od nekontrolirane urbanizacije pri udruzi EkoKvarneru, koji okuplja predstavnike obalnih ekoloških udruga, poslao je otvoreno pismo Vladi u kojem se, među ostalim, traži zaštita obale i privremena zabrana gradnje turističkih objekata za tržište.

U pismu se navodi da je "bespravna gradnja znatno manja nevolja od legalnih projekata koji se nameću pod krinkom ulaganja u turizam". Odbor od Vlade traži da zaustavi "špekulantski kapital koji neprimjereno troši prostore", odnosno da se do izradbe novih prostornih planova privremeno zabrani gradnja objekata za tržište.

Na konferenciji za novinare danas su članovi Odbora kazali da se projekt gradnje vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava na Susku nepravilno ostvaruje te da je gradnja obilaznice oko Malinske na Krku pridonijela nekontroliranoj apartmanizaciji.

Član Odbora Milan Jurlina kazao je da izvođač radova na Susku nestručno obavlja taj posao te da je izgradnja nekoliko objekata u sklopu tog komunalnog projekta upitna. Smatra da je prije izgradnje komunalnog sustava trebalo izraditi studiju utjecaja na okoliš.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

K tomu šetnica na Susku, u koju je uloženo 3,5 milijuna kuna, urušila se nakon izgradnje, rekao je Jurlina i prozvao Ivanu Prohić, bivšu glasnogovornicu Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva, jer je, kaže, pokrenula izgradnju neprikladne šetnice i otvorila komunalne radove na Susku.

Damir Franolić, također član Odbora, smatra da je gradnja obilaznice oko Malinske pridonijela "pomahnitaloj izgradnji apartmana za tržište otvaranjem novih građevnih zona i nanijela štetu stanovništvu i turizmu u cjelini".

Na konferenciji je upozoreno i na, kako je kazao istarski arhitekt Bruno Poropat, nezakonitosti u prostornom planiranju u Istri i "spregu politike i kapitala." Istaknuo je da su otočići Frašker i Fraškerić zakonom određeni kao prirodno bogatstvo i da nikada nisu izuzeti iz plana zaštite obalnog pojasa, no da se sada na oba otočića planira gradnja turističkih objekata. Građani će zatražiti inspekcijski nadzor kako bi bile uklonjene nepravilnosti u prostornim dokumentima, dodao je Poropat.

Odbor se protivi izgradnji igrališta za golf na Brijunima te na oko 150 hektara u Istri zbog uništavanja prostora jer je, smatraju, prijašnja poljoprivredna namjena toga prostora mogla donijeti veću korist.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara