Ova zima i veljača hladniji od tridesetogodišnjeg prosjeka

VELJAČA i zima ove godine u Hrvatskoj hladniji su od tridesetogodišnjeg prosjeka, a i srednje mjesečne temeprature zraka prošli su mjesec bile niže od tridesetogodišnjeg prosjeka, priopćio je Državni hidrometerološki zavod.

Ovogodišnja zima također je hladnija od tridesetogodišnjeg prosjeka, a ´stigla´ je nakon najtoplijih zima 2000./2001. i 1997./1998.

Od ovogodišnje zime hladnija je bila ona 1984./1985. za prosječnih -0,9 stupnjeva Celzijusa.

Kad je riječ o oborinama veljača je bila normalna, sušna i vrlo sušna i palo ih je manje od prosjeka za taj mjesec.

Temperaturna odstupanja u veljači kretala su se od -2,2 stupnjeva Celzijusa na Malom Lošinju do -5,1 stupnjeva Celzijusa u Osijeku i na Zavižanu.

Ove veljače najniža je temperatura izmjerena u Gospiću i iznosila je -19,2 stupnjeva Celzijusa (apsolutni minimumum), a najviša u Komiži 16,3 Celzijusa.

U Splitu, te Lastovu i Hvaru ove godine izmjerena je treća najhladnija veljača u zadnjih pedeset godina. U tim dalmatinskim mjestima hladnije su bile veljače 1956. i 1965. Tako je srednjomjesečna temperatura ove veljače u Splitu bila 5 stupnjeva, 1956. 2 stupnja Celzijusa, a 1965. 4,1 stupanj.

Veljača ove godine bila je vrlo hladna i hladna. U Zagrebu na Griču temperatura je iznosila -0,1 stupanj Celzijusa, a hladnije je bilo 1986. kada je na Griču srednja mjesečna temperatura u veljači iznosila -2,1 stupnja Celzijusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Srednja zimska temperatura u Zagrebu izmjerena na Griču ove godine je 1 stupanj Celzijusa, dok je zima 1997./1998., bila najtoplija zagrebačka zima. Tada je izmjereno 5,6 stupnjeva Celzijusa, a

2000./2001. 5,5 stupnjeva. Najhladnija zagrebačka zima bila je ona davne 1879./1880. s prosječnim temperaturama od -4,8 stupnjeva Celzijusa.

Ove zime odstupanja u srednjim mjesečnim temperaturama zraka kretala su se od -9 stupnjeva Celzijusa u Osijeku do 0,1 stupnjeva
Celzijusa u Komiži.

Temperature ove zime bile su uglavnom normalne za to godišnje doba, osim manjih područja u kojima je bilo hladno. I oborine su bile uobičajene, osim u Rijeci gdje je bilo sušno, te u Ogulinu i dijelu srednje i južne Dalmacije gdje je bilo kišno.

Cijele veljače snježni pokrivač od jednog centimetra i više centimetara bio je u Varaždinu, Sisku, Puntijarki, Zavižanu, Karlovcu, Ogulinu, Gospiću, Pargu, što je veća količina snijega od prosjeka.

Maksimalna visina snijega iznosila je na Zavižanu 155 centimetra, na Puntijarki 84, Pargu 83 i Gospiću 40 centimetara.

U zagrebačkom Maksimiru maksimalna izmjerena visina snijega iznosila je 6 centimetra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara