Ove godine ubijeno 106 novinara, Meksiko i dalje najopasnija država

Foto: AFP

OVE godine ubijeno je najmanje 106 novinara u 39 zemalja, odnosno u prosjeku više od dvoje novinara tjedno, objavila je danas nevladina udruga Press Emblem Campaign (PEC) u svom godišnjem izvješću.

Najmanje 20 novinara ubijeno je tijekom Arapskog proljeća u nekoliko zemalja. Stotinjak drugih novinara bilo je napadnuto, zlostavljano, uhićeno, ranjeno u Egiptu, Libiji, Siriji, Tunisu i Jemenu, rekao je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen. Tu su i novinarke platile svoju cijenu, pa je zabilježeno nekoliko slučajeva seksualnog nasilja počinjenih u Egiptu i Libiji prema njima.

Kao i prošle godine, i ove je godine najopasnija država za novinare Meksiko. Tamo je od siječnja ubijeno najmanje 12 novinara. Slijedi Pakistan gdje je ubijeno 11 novinara, zatim Irak i Libija sa sedam žrtava. Za njima su Filipini, zatim Brazil i Honduras, Jemen, Somalija, Afganistan, Indija, Egipat, Rusija i Peru.

Što se tiče regija, najopasnija je Latinska Amerika gdje je ubijeno 35, te Azija sa 30 ubijenih novinara. U Europi su u 2011. ubijena četiri novinara, tri u Rusiji i jedan u Ukrajini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara