Ovo su zemlje koje su najviše puta testirale nuklearno oružje, prvo mjesto moglo bi vas iznenaditi

Ovo su zemlje koje su najviše puta testirale nuklearno oružje, prvo mjesto moglo bi vas iznenaditi

Foto: Shutterstock, Statista

SVIJET je jučer zgrozila i zabrinula objava Sjeverne Koreje u kojoj je rečeno kako je zemlja uspješno testirala snažnu hidrogensku bombu, jaču od atomske.

Hitno se sastalo Vijeće sigurnosti UN-a, kako bi se dogovorile nove mjere i sankcije za Sjevernu Koreju.

Količina nuklearnog oružja u svijetu kroz godina se smanjila, zahvaljujući SAD-u i Rusiji koji su smanjili svoje arsenale, objavio je Stockholm International Peace Reseatch Institute, prenosi Independent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institut također ima podatke o broju testiranja, pa je stoga objavio rang listu zemalja koje su najviše puta od 1945. testirale nuklearno oružje.

Broj nuklearnih testova pod zemljama od 1945. do 2013.Prvo mjesto uvjerljivo drži SAD, koji je dosad testirao ukupno 1.032 komada nuklearnog oružja, a slijedi Rusija sa 715 testiranja. Na trećem mjestu je Francuska, koja je nuklearno oružje od 1945. testirala 210 puta. Sjeverna Koreja, koja je jučer izazvala osudu cijelog svijeta i koja ne planira zaustaviti razvoj nuklearnog naoružanja, dosad ga je testirala četiri puta.

Stručnjaci sumnjaci da je u Sjevernoj Koreji detonirana hidrogenska bomba, no ukoliko je to slučaj, radi se o teškoj povredi rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i provokaciji koju osuđuje cijeli svijet, a zbog koje će Sjeverna Koreja morati istrpjeti nove sankcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara