Ovogodišnje cjepivo protiv gripe ipak korisno

IAKO jedna preliminarna američka studija tvrdi da je ovosezonsko cjepivo protiv gripe neučinkovito protiv soja koji hara ove zime, stručnjaci su oprezniji i govore da te podatke još treba provjeriti.

Epidemija gripe, kaže se u članku objavljenom u časopisu Nature, ove je godine počela ranije i teža je nego što je uobičajeno na sjevernoj hemisferi. Osim toga, cjepivo koje je izabrano ne sadrži kolajući soj Fujian A.

Institucije za javno zdravstvo vjeruju da se taj soj preklapa s drugima koje cjepivo sadrži te da je ono barem dijelom učinkovito. Ni 1997.-98. cjepivo protiv gripe nije sadržavalo tada kolajući soj, a ipak je smanjilo laboratorijski dokazane slučajeve za 50 posto, u usporedbi s 86 posto kada su u cjepivu bili odgovarajući sojevi.

Dr. Boris Aleraj, epidemiolog Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo potvrdio je za Hinu da je u cirkulaciji soj malo različit od onoga koji je u cjepivu, ali da je cijepljenje ipak bilo preporučljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njegovim riječima, događanja u vezi s epidemijom gripe u nas su u okviru uobičajenih. Razlika između soja koji se pojavio i onoga koji je u cjepivu mala je, rekao je i u praksi se vidi da cjepivo pruža zaštitu te nema znatnoga obolijevanja cijepljenih.

Epidemija gripe u Hrvatskoj sad je u trećem ili četvrtom tjednu, rekao je, broj oboljelih penjat će se još tjedan-dva, zatim će se otprilike mjesec dana smanjivati.

Uskoro će se znati koji je soj virusa gripe od kojega su oboljeli hrvatski pacijenti, ali očekuje se da bude isti kao u onim zemljama sjeverno i zapadno od Hrvatske u kojima se gripa prije pojavila.

U Hrvatskoj se ove godine cijepilo oko pola milijuna ljudi, a dosad je oboljelo 4038, rekao je Aleraj.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) priopćio je da je prerano zaključiti da je cjepivo beskorisno. U proljeće se očekuju nove preciznije studije, priopćio je CDC.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara