Ovogodišnji "Gay pride" 10. srpnja

Organizatorice ovogodišnjeg Zagreb Pridea, pripadnice feminističke grupe Epikriza, koju podržavaju Centar za mirovne studije i lezbijska grupa Kontra pozvali su danas građane na ovogodišnju 4. "Povorku ponosa LGBTTIQ" (lezbijske, gej, biseksualne, transrodne, transseksualne, interseksualne i queer) populacije u Zagrebu koja će se održati 10. srpnja na Zrinjevcu. L

Ove godine manifestacija će se sastojati samo od povorke središtem Zagreba, dok programa neće biti a očekuje se oko 200 osoba, rečeno je na konferenciji za novinare.

Na toj paradi organizatori namjeravaju predstaviti javnosti svoj prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu koji bi u saborsku proceduru trebao ući u srpnju a vrijedio bi i za heteroseksulane i homoseksualne osobe, najavila je Sandra Brumen iz Epikrize. Dvije godine nakon što je Sabor izglasao Zakon o istospolnim zajednicama, predložen je novi Zakon o registriranom partnerstvu, a homoseksualne partnere bi zakonski izjednačili s klasičnim brakom muškarca i žene, najavila je Iva Radan iz Epirkize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takav oblik zajednice potpisivao bi se kod matičara ali ne i u Crkvi a bude li taj zakon prihvaćen, homoseksualci će moći naslijeđivati imovinu partnera, nezaposleni će ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu, moći će svoga partnera posjećivati u bolnici ili odlučivati o isključivanju s respiratora, istaknula je.

Na upite o sigurnosti sudionika na ovogodišnjoj manifestaciji, a s obzirom da je na sličnima bilo napada na sudionike, u Epikrizi su rekle da se dogovaraju s policijom i zaštitarima o mjerama sigurnosti te da će one ovisiti o policijskim procjenama.

(Hina) xaš yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara