Ovrhe umjesto na sudovima u rukama javnih bilježnika

OVRHE iz nadležnosti sudova prelaze javnim bilježnicima što bi trebalo ubrzati izvršavanje presuda, rasteretiti sudove i pridonijeti njihovoj učinkovitosti, rekla je danas ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, predstavljajući prijedlog Izmjena i dopuna Ovršnog zakona.

Ministrica je naglasila da su izmjene Ovršnog zakona, zajedno s izmjenama zakona o parničnom i izvanparničnom postupku te o nasljeđivanju, dio reforme pravosuđa kojima se sudovi oslobađaju rješavanja već presuđenih sporova i ´otvara prostor za brže rješavanje parničnih postupaka´.

Do kraja rujna prošle godine ostalo je neriješeno gotovo 290 tisuća ovrha, a donošenjem izmjena i osuvremenjivanjem ovrhe sa sudova bi javnim bilježnicima bilo prebačeno do dvije trećine ovršnih predmeta, kazala je.

Mjesna nadležnost javnih bilježnika, kao povjerenika suda, na temelju određenih javno bilježničkih kotareva, slijedit će mjesnu nadležnost sudova.

U dogovoru s Hrvatskom javnobilježničkom komorom utvrdit će se je li postojeći broj javnobilježničkih ureda dovoljan ili će trebati otvoriti nove, rekla je ministrica.

Prema njenoj ocjeni, dugo trajanje ovrhe, nerijetko i dulje od same parnice, sramotilo je sudove i dovodilo u pitanje njihovu vjerodostojnost jer nisu mogli provesti vlastite presude.

Ustvrdila je da svi dosadašnji pokušaji ubrzanja ovrha nisu imali učinka jer su propisi ´preko svake mjere štitili dužnika, a ovrha se pretvarala u novu parnicu´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovrha, kao već presuđena stvar, ubrzat će se pojednostavljenjem postupka i ograničavanjem prava na žalbu i traženje odgode, kako dužnici više ne bi mogli zloupotrebljavati procesna prva. Pravnim lijekovima u pravilu se više neće odgađati ovrhu, osim ako dužnik položi jamčevinu, a o žalbi više neće odlučivati sudačko vijeće, već sudac pojedinac i to u roku do 30 dana.

Ministrica smatra da će se onemogućiti nepotrebno vođenje zemljišno-knjižnog postupaka nakon ovrhe.

Novost u ovrsi su i javne komisione prodavaonice u kojim bi se prodavale zaplijenjene pokretnine, istaknuo je zamjenik ministrice Miljenko Kovač.

Budući bi otvaranje takvih prodavaonica bio prevelik teret za državni proračun, Ministarstvo se odlučilo za izdavanje koncesija privatnicima putem javnog natječaja.

Kovač je priznao da Ministarstvo za sada nema procjenu koliko će biti zanimanje poduzetnika za otvaranje javnih komisionih prodavaonica.

U Ministarstvu ne očekuju da će ubrzanje ovrhe i prebacivanje u nadležnost javnih bilježnika povećati troškove ovrhe jer, iako cijenu usluga određuje Hrvatska javnobilježnička komora, tarifu potvrđuje državna vlast.

Kovač je napomenuo da je još Zakonom o javnom bilježništvu iz 1994. bilo predviđeno da ovrhe prijeđu u nadležnost javnih bilježnika, no da je to omogućeno tek najavljenim izmjenama Ovršnog zakona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara