Owen: Milošević nije želio zastaviti rat u BiH 1993.

NEKADAŠNJI mirovni posrednik EU za bivšu Jugoslaviju lord David Owen svjedočio je u ponedjeljak na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom o nespremnosti optuženog da čelnike bosanskih Srba 1993. prisili na prihvat mirovnog plana, čime je rat mogao završiti dvije godine ranije.

"Smatram da je Milošević učinio veliku grešku jer nije iskoristio neospornu moć da nametne bosanskim Srbima predloženo rješenje. Mir u BiH smo mogli donijeti dvije godine ranije da se Milošević stvarno angažirao", rekao je Owen.

Najtragičnijim je ocijenio činjenicu da je gotovo tri godine dok se pregovaralo o miru u BiH trajao rat, etničko čišćenje i ubijanje.

Owen, supredsjedatelj Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1995., zajedno s američkim diplomatom Syrusom Vanceom izradio je mirovni plan za BiH koji je propao zbog odbijanja Srba.

Na suđenje bivšem predsjedniku SRJ pozvan je "sub poenom" kao svjedok Raspravnog vijeća a ne optužbe, no njegov dolazak u sudnicu najbolje su iskoristili tužitelji, dokazavši da je javna podrška optuženog Vance-Owenovom planu bila obmana kojoj je nasjeo i Owen.

Owen je u pisanoj izjavi koja je uvedna u spis dokaza ocijenio kako se Milošević zbog odbijanja Vance-Owenovog plana 1993. razišao sa Palama, uveo blokadu RS i čak odustao od Velike Srbije.

Citirajući transkripte koji su ranije uvedeni kao dokazi, tužitelj Geoffrey Nice je dokazao da Milošević nikada nije odustao od stvaranja "jedinstvene srpske države" i da je blokada bila lažna.

Izjava optuženog na Vijeću za harmoniziranje politika SRJ, RS i RSK da su srpske zemlje "već de facto integrirane i to stanje samo treba legalizirati" te izjava generala Ratka Mladića pred skupštinom RS o tisućama tona streljiva koje stiže iz SRJ u vrijeme "blokade granica", izazvale su Owenovo "izneneđanje" i komentare kako "zapravo ne zna" i da je "možda bio u krivu".

Rekao je da vojska RS nije mogla opsati bez logističke podrške iz SRJ no da Milošević nije želio učiniti ništa što bi moglo dovesti do poraza srpske strane u ratu.

Uz oružje i opremu preko Drine je stizala i nafta, a kada je ta linija opskrbe ugožena bosanski Srbi su naftu nabavljali od hrvatske vlade, rekao je Owen.

Svjedok je potvrdio da je Milošević znao da snage iz Srbije djeluju u BiH, ali da je to u razgovorima s njim kategorično negirao. Owen je dodao da su mu Milošević i ostali čelnici u bivšoj Jugoslaviji govorili neistine.

U svjedočenju je Owen spominjao i hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, u kontekstu njegova dogovora s Miloševićem o podjeli BiH i neskrivanja teritorijalnih pretenzija prema susjednoj državi. Rekavši kako se u puno stvari nije slagao s Tuđmanom, Owen je istaknuo da je on djelotvorno kontrolirao pregovaračku poziciju Mate Bobana za razliku od Miloševića kojem je u protuispitivanju prigovorio da nije jednakom silinom uvjeravao Radovana Karadžića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Owen je svjedočio i o financijskim aranžmanima Miloševića na Cipru i drugim off shore zonama, uz ocijenu da se on ponašao kao narko-barun. Također je opisao Miloševićev odnos prema Kosovu, koje je za njega bilo temelj moći u Beogradu i o kojem je odbijao pregovarati.

Bivši mirovni posrednik svjedočio je i o srpskim paravojnim snagama i kontroli medija koju je "Milošević naslijedio od Tita".

Za Srebrenicu je rekao da je optuženi već 93. predviđao masakr, zbog ubojstva srpskih civila u Bratuncu i da je u njoj bilo "malo onih koje se za ništa ne može okriviti".

U protuispitivanju je Milošević nastojao dokazati da nije obmanjivao Owena i druge mirovne posrednike, tvrdeći kako mu se pripisuje krivnja jer nije nešto nametnuo susjednoj državi (RS).

Naglasio je da su "druge zemlje pomagale BiH i Hrvatskoj pa zašto onda ne bi Srbija pomagala Srbima?"

Priznanje optuženog da su svi griješili pa i on, Owen je potvrdio dodajući kako se nitko ne može ponositi tim razdobljem.

Milošević je veliki dio vremena posvetio značaju propagande koju je koristila vlada BiH, posebno TV snimke opsade Sarajeva.

Owen je rekao kako je tu propagandu vodio potpredsjednik vlade Ejup Ganić koji je procjenjivao da neće biti pravednog rješenja za Bošnjake sve dok se SAD vojno ne uključe.

"To se pokazalo točnim, u kolovozu i rujnu 1995. SAD su primjenile silu što je promijenilo situaciju", rekao je Owen.

Owenovo svjedočenje nastavlja se u utorak.

(Hina) dh rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara