Pacijenti protiv privatnog rada liječnika u bolnicama

UDRUGA hrvatskih pacijenata priopćila je da se protivi mogućem smanjivanju prava osiguranika HZZO-a te tome da se liječnicima, kao dopunski rad, omogući da privatno rade u bolnicama u kojima su zaposleni.

U priopćenju se kaže kako Udruga, u povodu najava o smanjivanju prava osiguranika HZZO-a u medijima, upozorava da bi to bilo protivno ustavnom određenju Hrvatske kao socijalne države jer bi "veliku većinu građana dovelo u težak, možda i bezizlazan položaj".

Protiveći se da liječnici u bolnicama u kojima rade mogu obavljati i privatnu praksu kao dodatni rad, Udruga upozorava na sukob interesa: "Liječnici koji prijepodne ne mogu primiti pacijenta, nego ga naručuju za nekoliko mjeseci, poslijepodne istog dana u istim bolnicama primaju iste pacijente i to naplaćuju." UHP ocjenjuje da bi uvođenje druge smjene riješilo te probleme.

U današnjem priopćenju također se ocjenjuje da se boljim upravljanjem s 14 milijardi i 700 milijuna kuna u zdravstevnome sustavu mogu riješiti problemi u zdravstvu. Udruga tvrdi kako sustav nije transparentan i traži da se objave sve isplate zaposlenima u sustavu. U priopćenju se kaže da je Udruga tražila te podatke, ali ih nije dobila.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara