Pacijentica s pretrpljenim infarktom dva sata čekala u redu

NEUGODAN slučaj odbijanja pacijentice dogodio se u KB Rebro nakon što je 54-godišnja Lj. T. sa simptomima infarkta (slabost, drhtavica, mučnina, probadanje u prsima) došla u bolnicu kojoj teritorijalno ne pripada, a gdje su je nakon šetanja od vrata do vrata rekli da će je primiti, ali tek za dva sata.

Pacijentica je u utorak oko 21 sat, u pratnji supruga i kćeri, došla na Rebro na kojemu je medicinsko osoblje reklo da ona ne pripada na Rebro nego na KB Merkur, ali da na Rebru ima neurolog koji prima ljude s gradskog područja na kojem pacijentica živi.

Kod neurologa je ustanovljeno da pacijenticu treba pregledati internist na hitnoj, gdje je pak rečeno da pacijentica može ostati čekati pregled na koji će doći na red za otprilike dva sata.

Budući da je bolesna Lj. T. to teško podnosila, njezin ju je sin odvezao u KB Merkur gdje je internist ustanovio da je žena doživjela srčani udar. Odmah potom Lj. T. je zadržana na odjelu intenzivnog liječenja, gdje se i danas nalazi.

Voditelj Zavoda za hitnu i intenzivnu medicinu  rekao je za Index.hr kako je, prema prikupljenim podacima, spornog 19. travnja samo kroz ambulante hitne medicinske pomoći KB Rebro prošlo ukupno 69 pacijenata što je iznimno puno, i zbog toga je sasvim "normalno" da se 54-godišnja pacijentica našla u poziciji da čeka svoj red na pregled.

Prof. Gašparović kaže kako je te večeri bio jako veliki pritisak pacijenata na osoblje hitne službe, pa je zbog toga isključena mogućnost da je pacijentica Lj. T. bila zanemarena ili pogrešno tretirana. "Pravi je problem u tome što je kapacitet Hitne službe Rebra daleko premali za potrebe koje trenutno stoje pred tom službom." - smatra  prof. Gašparović.

Voditelj Zavoda ističe da je pacijentica primila valjanu pomoć u KB Merkuru u koji teritorijalno pripada, a i autor ovih redaka sam se osvjedočio koliko je važno da građani znaju kojoj KB pripadaju, jer se nerijetko događa da bolesnici po pomoć odlaze u krive bolnice gdje se stvara nepotrebna gužva, koja za teškog bolesnika može fatalno završiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nužno proširivanje medicinskih kapaciteta

Da je proširenje bolničkih kapaciteta neophodno i nužno svjedoči slučaj koji se dogodio prije mjesec dana kada je teško bolesna i nepokretna pacijentica Radojka Hrubački preminula u svojoj kući.

Kako je Tihomir Hrubački, sin pokojne Radojke, sam opisao u prijavi protiv liječnice DZ Slatina dr. Miličić, ona je 23. ožujka odbila doći u kućni posjet njegovoj teško bolesnoj i nepokretnoj majci Radojci (78), koja je iduće jutro preminula.

"Majka mi je dva dana ležala u krevetu, bolesna, nije htjela jesti ni piti i teško je disala. Otišao sam prijepodne njenoj liječnici dr. Mariji Miličić, koja me je otpilila, rekavši da ona izlazi u kućne posjete samo između 13.30 i 14.30. Rekla je da zovem Hitnu pomoć ako ona ne dođe, što sam i učinio." -  ispričao je Tihomir  Hrubački.

Liječnica se brani kako joj sin pokojne Radojke nije rekao detalje majčinoga teškog stanja, zatim da je starica odbijala liječenje te je vjerojatno umrla zbog bolesti i starosti. Kako je sama rekla za Novi list, ona se ne osjeća krivom zbog njezine smrti.

"Da mi je rekao da mu majka četiri dana nije jela ni pila i da ne može disati, svakako bih došla. Počeo je vikati na mene da se ne zaje...., nuditi mi novac, uplašila sam se da me ne udari ako dođem u kuću." - rekla je dr. Miličić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara