Pack pozvala Ivanića da omogući povratak Hrvata u RS

Pack pozvala Ivanića da omogući povratak Hrvata u RS
PREDSJEDNICA povjerenstva Parlamenta Europske unije za jugoistočnu Europu Doris Pack pozvala je predsjednika vlade Republike Srpske Mladena Ivanića da omogući nesmetan povratak Hrvata u taj entitet.

Tijekom rata s područja današnjeg srpskog entiteta u BiH prognano je više od 220.000 Hrvata, a posljednjih sedam godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma vratilo se njih tek nekoliko tisuća.

Pack je u izjavi za novinare nakon susreta s Ivanićem u Banja Luci rekla kako se Hrvati nisu vratili u Republiku Srpsku u očekivanom broju izrazivši vjeru da će se to promijeniti u skoroj budućnosti. Premijer srpskoga entiteta Mladen Ivanić ustvrdio je kako je u posljednje dvije godine od kada se nalazi na čelu vlade u posjed vraćeno 50 posto objekata prijeratnih vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Povratak Hrvata na područje Republike Srpske nije rezultat samo odnosa domaćih vlasti već i rezultat političke potpore ključnih stranaka iz reda hrvatskog naroda i mislim da se stvaraju uvjeti za povratak za one koji to žele´, rekao je Ivanić.

Ivanić je s predsjednicom povjerenstva Parlamenta Europske unije za jugoistočnu Europu Doris Pack razgovarao i o provedbi izbornih rezultata u BiH. Packova je ustvrdila da je u tome entitetu potrebno uspostaviti stabilnu vladu bez obzira na njezin sastav.

Predstavnici američke diplomacije najviše se protive povratku SDS-a na vlast kao i drugih nacionalnih stranaka u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara