Pahor o Hrvatskoj: Na dobrom smo putu da otvorimo i preostala poglavlja

Pahor o Hrvatskoj: Na dobrom smo putu da otvorimo i preostala poglavlja

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

SLOVENSKI premijer Borut Pahor danas je u Bruxellesu rekao da će Hrvatska vjerojatno vrlo brzo otvoriti poglavlje o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, o kojem je Slovenija dosad imala sadržajne zadrške. "Na dobrom smo putu prema otvaranju toga poglavlja", rekao je Pahor.

Tim riječima je Pahor odgovorio na jučerašnje riječi premijerke Kosor koja je najavila da na susretu s Pahorom sljedeći tjedan očekuje ukidanje blokade za otvaranje toga poglavlja. Na pitanje je li to realno, Pahor je rekao da su zemlje na dobrom putu da diplomacije učine dobar posao. "Neće biti jednostavno, ali ni nemoguće", rekao je Pahor.

Hrvatska želi to poglavlje otvoriti na pristupnoj konferenciji planiranoj za 19. travnja. Osim poglavlja o konkurentnosti i pravosuđu, to je jedino poglavlje koje Hrvatska još uvijek nije otvorila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija već obavijestila EU o ukidanju blokade?

Iz diplomatskih izvora je danas stigla obavijest da je Slovenija već obavijestila EU da povlači blokadu toga poglavlja te da se mogu započeti svi redovni postupci pri njegovu otvaranju. EU sad mora osnovati zajedničko stajalište u vezi s tim poglavljem te o tome mora odlučiti i slovenska vlada i parlament, ali i slovenski odbor za EU i odbor za vanjske poslove, prenosi slovenski dnevnik.

Na marginama sastanka u Bruxellesu sastali su se i Pahor i hrvatski predsjednik Josipović, koji je rekao da su odnosi sa Slovenijom "sve bolji". Pahor je današnji susret ocijenio "izvrsnim".

Odnosi između Slovenije i Hrvatske su, po Josipovićevim riječima, sve bolji, "ne samo stoga što pitanje Arbitražnoga sporazuma dobro napreduje, već i zbog češćih susreta i zajedničkih interesa".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara