Pahor obećao: Slovenija neće blokirati Hrvatsku, ali će zaštititi vlastite interese

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

SLOVENSKI premijer Borut Pahor dao je prvi intervju nakon održanoga referenduma o Arbitražnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije. Pahor od stupanja na dužnost premijera u slovenskoj vladi nije davao intervjue stranim medijima upravo zbog neriješenih pitanja s Hrvatskom.

U intervjuu za HRT Pahor se osvrnuo na Arbitražni sporazum i njegova očekivanja od njega, štediše Ljubljanske banke, slovenske turiste na Jadranu te slovensko sudjelovanje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Tijekom razgovora Pahor je naglasio da "Slovenija neće blokirati nastavak hrvatskih pretpristupnih pregovora". Međutim, rekao je da kao i sve ostale članice EU-a Slovenija ima pravo i mogućnost, a također i dužnost kada je riječ o zaštiti vlastitih interesa da preko EK-a pregovara o tome pod kakvim uvjetima će neka zemlja zatvoriti, odnosno otvoriti neko poglavlje.

"Hrvatska diskriminira Sloveniju"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što me zabrinjava jest 4. poglavlje, Sloboda kretanja kapitala. Neke izjave s hrvatske strane - da Ljubljanska banka neće moći doći na hrvatsko financijsko tržište jer nije riješeno pitanje deviznih štediša, znači da Hrvatska kao nova članica EU-a diskriminira jednu državu. To je u suprotnosti pravilima kluba kojem se pridružujete. Zato moram s premijerkom Kosor, objema vladama i parlamentima naći rješenje za taj 18-godišnji problem, a mogućnost postoji", rekao je među ostalim Pahor.

Govoreći o održanom referendumu o Arbitražnom sporazumu u Sloveniji, Pahor je rekao da bi podnio ostavku na mjestu premijera da referendum o Arbitražnom sporazumu nije prošao te da bi trebalo cijeniti činjenicu da su slovenski građani glasali za svoju perspektivu, perspektivu Hrvatske i perspektivu cijele regije u EU-u.

Pahor je rekao da vjeruje da će slovenski parlament potrebnom dvotrećinskom većinom "vjerojatno krajem iduće godine" potvrditi pristupni ugovor Europske unije s Hrvatskom unatoč suprotnim najavama oporbenog čelnika Janeza Janše.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara