Pahor: S Jadrankom razgovaram vrlo često, čak i noću

Pahor: S Jadrankom razgovaram vrlo često, čak i noću

Tekst: V.Š.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

SLOVENSKI premijer Borut Pahor rekao je da je u "vrlo srdačnim i svakodnevnim odnosima s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor".

U kratkom razgovoru sa Slobodnom Dalmacijom Pahor je rekao da je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom gubio i po mjesec dana dok im savjetnici ne bi dogovorili telefonski razgovor. S Jadrankom Kosor je stanje sasvim drugačije.

"Učinili smo skok u odnosima kakav smo prije godinu dana mogli samo sanjati", rekao je, odmah demantirajući špekulacije da je dinamika tih odnosa u zadnje vrijeme nešto slabija zbog slovenskog angažmana u raspetljavanju prijepora između Srbije i Kosova oko sudjelovanja na konferenciji o zapadnom Balkanu 20. ožujka na Brdu kod Kranja.

"Naprotiv, dinamika kontakata između mene i premijerke Kosor još je i veća. Svakoga dana se čujemo, tim više što je hrvatska Vlada suorganizatorica konferencije", rekao je.

Na pitanje kada i kako se uspjevaju čuti toliko često, Pahor je rekao: "To činim ili rano ujutro ili kasno navečer i po noći, tako da ni u čemu ne trpe naše redovite zadaće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sve teče kako smo željeli"

Pahor je rekao da odnosi između Hrvatske i Slovenije idu prema planu, pa čak i rad mješovitoga povjerenstva za rješavanje otvorenih pitanja.

Još jednu ilustraciju srdačnih i plodnih odnosa s Jadrankom Kosor slovenski premijer je otkrio prisjećanjem na nedavni susret u Ptuju.

"Slovenija i Hrvatska sada nastupaju kao partneri, a naš sastanak sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem imao je ključno značenje. Od toga dana međunarodna zajednica je vrlo zainteresirana za pripremu konferencije o zapadnome Balkanu", smatra Pahor.

Slovenski premijer nije htio komentirati pokušaje rješavanja odnosa između Kosova i Srbije, uz napomenu da je “bolje manje govoriti i pokušati uskladiti nazočnost konferenciji tako da svi budu zadovoljni”. Oprezan i škrt na riječima, priznao je da je rješavanje zapleta između Srbije i Kosova “do neke mjere nemoguća misija”.

"Mnogi europski političari sve više vjeruju, ako će nekome uspjeti, da će to nama uspjeti. Bit će doista velik uspjeh ako se na Brdu susretnu šefovi država koje se međusobno ne priznaju. Ako nam to ne uspije, bit će upitna sudbina zapadnoga Balkana", završio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara