Pakistan: Tvorac nuklearne bombe preuzeo odgovornost i traži oprost

VODEĆI pakistanski znanstvenik i tvorac pakistanske nuklearne bombe Abdul Qadeer Khan prihvatio je punu odgovornost za "curenje" nuklearne tehnologije trećim zemljama i od predsjednika Perveza Musharrafa zatražio oprost, izvijestila je u srijedu državna televizija.

Khan se, kako je ranije priopćeno, na svoj zahtjev sastao s pakistanskim vojnim vladarom u Rawalpindiju i tom prilikom zatražio oprost. Njega se optužuje za prodaju tajnih nuklearnih informacija u inozemstvu zbog čega je prošloga tjedna otpušten s mjesta savjetnika za znanost.

"Razgovarali smo o situaciji koja je proizašla iz nedavnih optužbi a ja sam ukratko izvijestio predsjednika o kampanji koja je na djelu i koja je usmjerena protiv pakistanskih nuklearnih interesa. Mislim da će sada o svemu odlučivati vlada", rekao je Khan, izrazivši zahvalnost Musharrafu što ga je primio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Khan se od smjene s dužnosti savjetnika za znanost nalazi u kućnom pritvoru. S još šestoricom svojih suradnika optužen je za prodaju nuklearne tehnologije Iranu, Libiji i Sjevernoj Koreji. U zemlji, međutim, često se može čuti da je Khan poslužio kao žrtveno janje moćnoj vojsci koja nacionalni nuklearni program drži pod svojom kontrolom od pokretanja programa 70-ih godina.

Prema obavještajnim službama, dokazi protiv Khana su dovoljno jaki da ga se optuži, no dovođenje pred sud znanstvenika koji je hvaljen zbog razvoja nuklearnog programa u suparništvu s Indijom je vrlo osjetljivo pitanje u muslimanskoj zemlji sa 150 milijuna stanovnika.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara