Pakistanski parlament dao goleme ovlasti Musharrafu

PAKISTANSKI parlament u ponedjeljak je usvojio ustavni zakon koji predsjedniku Pervezu Musharrafu daje goleme ovlasti, među kojima i pravo da raspusti parlament.

Pripadnici vladajuće koalicije i radikalnog Islamskog saveza zajednički su dali potporu cijelom nizu ustavnih amandmana koji Musharrafu omogućuju da još godinu dana ostane i na položaju vrhovnog zapovjednika oružanih snaga.

Zakon, koji je podržalo 248 od 342 zastupnika donjeg doma pakistanskog parlamenta, mora odobriti i gornji dom, Senat, u kojem vladajuća koalicija i Islamski savez imaju potrebnu većinu.

Oporba, u kojoj su stranke dvoje bivših premijera Benazir Bhutto i Nawaza Sharifa, bojkotirala je glasovanje u parlamentu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amandmani odražavaju promjene koje je Musharraf unio u Ustav prije ponovnog uvođenja demokracije u Pakistan 2002. godine. U siječnju, vjerojatno 1. ili 2., parlament će glasovati o povjerenju Musharrafu. Ako on, kako se očekuje, dobije podršku, na vlasti će ostati do 2007.

"Osuđujemo nedoličnu žurbu kojom je ustavni amandman dalekosežnih posljedica po demokraciju i građansko društvo kao buldožerom proguran kroz Narodnu skupštinu", izjavio je glasnogovornik glavne oporbene Pakistanske narodne stranke Ferhatullah Babar, najavivši ukidanje nedemokratskih odredaba čim oporba ostvari parlamentarnu većinu.

Novi zakon usvojen je nakon trodnevne rasprave u parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara