Pakistanski premijer uvjeren je da mu vojska radi o glavi i sprema državni udar

Foto: AFP

"ZAVJERENICI kuju urote da zbace civilnu vlast koju su odabrali građani Pakistana", kazao je pakistanski premijer Yousuf Raza Gilani.

Iako Gilani nije izričito spominjao vojsku, evidentno je kako je mislio upravo na nju, kazavši da Pakistan ne smije dozvoliti postojanje "države u državi, te da vojska mora biti podređena parlamentu". Pakistanska vojska kroz povijest je imala veliki utjecaj na politički život u zemlji i zajedno s tajnim službama često se i doživljava kao država u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gilanijeva vlada nalazi se u središtu skandala, koji je izbio nakon što je u javnost procurio memorandum u kojem vlada od SAD-a traži pomoć kako bi spriječili vojni udar. Skandal je već rezultirao ostavkom pakistanskog veleposlanika u Washingtonu, a zbog njega se drma i stolica predsjednika Zardarija.

Posebno se problematičnim čini vladino pozivanje SAD-a u pomoć, u danima kada čitava zemlja gaji jake antiameričke osjećaje zbog NATO-ovog napada u kojem su poginula 24 pakistanska vojnika. Pakistanska vojska definitivno će pokušati iskoristiti ovu priliku kako bi osramotila vladu i ojačala vlastitu poziciju. Odnosi između civilnih vlasti i vojske te tajnih službi u stanju su stalne napetosti još od ubojstva Bin Ladena, a stvarna uloga obavještajnih službi u cijeloj priči još nije u potpunosti razjašnjena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara