Pala Vlada BiH

PREDSJEDATELJ Vijeća ministara BiH Nikola Špirić podnio je ostavku na tu dužnost.
Bosanskohercegovački premijer potvrdio je novinarima kako je tijekom dana ostavku uputio Predsjedništvu BiH.

Špirić je svoj postupak obrazložio nezadovoljstvom stanjem u zemlji, ali je optužio i međunarodnu zajednicu zbog nametanja rješenja koja ne pomažu poboljšanju stanja u zemlji.

"Odluke (Upravnog odbora PIC-a) nisu mi pomogle kao predsjedatelju (Vijeća ministara). Ja nemam druge mogućnosti osim da se procedura završi i da podnesem ostavku Predsjedništvu BiH", izjavio je Špirić za središnji dnevnik TV Republike Srpske (RT RS) komentirajući odluku zemalja članica PIC-a da čvrsto podupru Visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka i njegove izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH kojima je pojednostavljen način odlučivanja u bosanskohercegovačkoj vladi, piše pincom.info.

Prema tim odlukama vlada može zasjedati kada u njezinu radu sudjeluje većina ministara, a odluke vrijede kada za njih glasuje natpolovična većina prisutnih.

Slične izmjene u proceduri odlučivanja Lajčak je zatražio i unutar Parlamenta BiH.

Špirićev stranački šef i predsjednik Vlade RS Milorad Dodik je naznačio kako će se pričekati još nekoliko dana i u pregovorima s pravnicima iz Ureda Visokog predstavnika (OHR) pokušati ishoditi preinake Lajčakovih odluka.

"Ne bude li rastumačeno da nema preglasavanja, ostat ćemo pri odluci o ostavci za sve naše ljude (iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata)", izjavio je Dodik.

 Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH ostavka premijera znači i pad cijele Vlade, pa će sadašnji članovi Vijeća ministara BiH od danas svoje dužnosti obavljati samo u tehničkom mandatu dok se ne izabere nova vlada.

V.Š.
Foto:sarajevo-x

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara