Palestinci rade na novom primirju nakon neuspjeha u Kairu

PALESTINCI su u ponedjeljak obećali da će poduzeti nove napore kako bi nagovorili militante na primirje s Izraelom nakon propalih pregovora u Kairu, koji su potkopali premijera Ahmeda Koreija i smanjili nade u oživljavanje "mirovnih smjernica".

Neuspjeh u postizanju primirja unazadio je pokušaj Koreija da dobije vjerodostojnost među Palestincima ohrabrivanjem Izraela da ukine svoju vojnu opsadu gradova na Zapadnoj obali i jačanjem američke potpore za uspostavu palestinske države.

Palestinski su dužnosnici rekli da je odbijanje militantnih skupina da prihvate egipatski prijedlog za potpuno primirje oslabio Koreijev položaj prije bilo kakvog sastanka s izraelskim premijerom Arielom Sharonom o bitnim političkim pitanjima kao što su židovska naselja na Zapadnoj obali.

"Predani smo mirovnim smjernicama, predani smo miru i voljni smo i spremni nastaviti naše napore za traženje rješenja", rekao je Nabil Abu Rdeinah, savjetnik palestinskog predsjednika Jasera Arafata. On je istaknuo da su njihov cilj primirje i nalaženje političkog rješenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je militantna skupina Hamas u ponedjeljak priopćila da je spremna sudjelovati u novim palestinskim pregovorima o primirju nakon neuspjelih pregovora u Kairu, ali je dala naznake da joj se ne žuri okončati svoju borbu protiv Izraela.

Hamas je u nedjelju predvodio još nekoliko radikalnih skupina u odbijanju egipatskog prijedloga za sveopći prekid napada na Izrael.

"Nastavit ćemo pregovore u bliskoj budućnosti. Očekujem da će Abu Ala (Koreijovo ratno ime) zatražiti novi sastanak na okupiranim područjima ili negdje drugdje i očekujem da ćemo mi sudjelovati", rekao je visoki dužnosnik Hamasa Musa Abu Marzook.

On je ponovio ponudu Hamasa o okončanju napada u Izraelu ako Izrael zaustavi vojne operacije na palestinskim područjima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara