Palestinci u nedjelju biraju novog predsjednika

PALESTINSKI birači u nedjelju će birati novog predsjednika palestinske samouprave, nakon što je u 11. studenoga prošle godine u Parizu preminuo dugogodišnji palestinski lider Jaser Arafat, a analitičari smatraju da je pobjeda bivšeg palestinskog premijera Mahmuda Abasa gotovo neupitna.

Oko 1.8 milijuna Palestinca starijih od 18 godina ima pravo glasa, ali njih samo 1.282.524 upisalo se na popis birača, prema brojkama palestinskog središnjeg izbornog povjerenstva. Oni Palestinci koji se nisu upisali na popis birača ipak će moći glasovati na jednom od 1.074 biračkih mjesta uz predočenje osobne iskaznice.

Više od 8.000 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima moći će glasovati posredstvom jednog od članova svoje uži obitelji, budući da Izrael neće dozvoliti glasovanje u zatvorima.

Palestinski dužnosnici izrazili su strahovanja da bi izraelske vojne operacija na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze mogli spriječiti oko 100.000 birača iz istočnog Jeruzalema da glasuju što bi, smatraju Palestinci, moglo predstavljati ozbiljnije prepreke za održavanje izbora.

Izrael je sa svoje strane objavio da će povući svoje vojnike iz palestinskih centara na razdoblje od 72 sata - prije, tijekom i poslije izbora, a vlada premijera Ariela Sharona službeno je objavila da će dozvoliti Palestincima iz istočnog Jeruzalema da glasuju kao što je to bio slučaj i na izborima održanim 1996. godine.

Kako bi se spriječila mogućnost prevara i višestrukog glasovanja, birači će nakon što na listiću zaokruže ime svog kandidata i listić stave u prozirnu biračku kutiju, svoj prst morati umočiti u neizbrisivu tintu. Na biračkim mjestima za regularnost izbora brinut će se 3.000 obučenih palestinskih dužnosnika koje će nadgledati više od 2.300 međunarodnih i lokalnih promatrača, uz dodatnih 2.500 promatrača iz devet palestinskih političkih stranaka.

Palestinci će svog novog predsjednika i nasljednika preminulog dugogodišnjeg palestinskog čelnika Jasera Arafata izabrati između jednog od sedam kandidata, od kojih su trojica poznati po svojim islamističkim stavovima. Od te trojice, dvojica su porijeklom iz pojasa Gaze a treći je u kućnom pritvoru u SAD-u zbog svog djelovanja u koristi islamističkih skupina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostalo četvero kandidata je sa Zapadne obale, a njihova su stajališta više sekularna nego vjerska. Bivši palestinski premijer Mahmud Abas - predstavnik glavnog palestinskog pokreta Fatah i prema mišljenjima većine analitičara sigurni pobjednik na nedjeljnim izborima - u svojim je predizbornim govorima ipak koristio neke islamske slogane.

Dvije glavne islamističke skupine - Hamas i Islamski džihad - odbili su imenovati svoje kandidate za predsjedničke izbore, ali su najavili da neće od svojih članova tražiti da bojkotiraju izbore.

Biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati po lokalnom vremenu, a prebrojavanje glasačkih listića počet će nakon zatvaranja birališta.

Prvi preliminarni rezultati izbora bit će objavljeni u ponedjeljak ujutro, a novi palestinski predsjednik i nasljednik Jasera Arafata bit će onaj kandidat koji je dobio najveći broj glasova, što ne znači i većinu. Novi palestinski predsjednik bit će izabran na rok od četiri godine s mogućnošću produženja na još jedan mandat.

Većina analitičara vjeruje da će izbor novog palestinskog predsjednika označiti i ponovni početak mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca, prekinutih već duže vrijeme.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara