PALESTINSKI VJERSKI ČELNICI PROTIV ODRICANJA OD PRAVA NA POVRATAK

Udruga islamskih vjerskih čelnika na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze objavila je u nedjelju vjerski ukaz kojim se Palestincima zabranjuje odricanje od prava na povratak u današnji Izrael. L

Fatva koju su objavili islamski čelnici uperena je protiv jedne od glavnih točaka neslužbenog mirovnog plana što ga je prošlog tjedna u Ženevi potpisala skupina umjerenih Izraelaca i Palestinaca.

Prema tom sporazumu, nazavanom "ženevska inicijativa", Izrael bi se povukao s okupiranih palestinskih teritorija, a skoro četiri milijuna palestinskih izbjeglica bi izgubilo pravo povratka na teritorij današnjeg Izraela.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islamski čelnici ocijenili su da je odricanje od prava na povratak zabranjeno vjerom. Fatva također zabranjuje primanje novčane naknade u zamjenu za pravo na povratak.

"Pravo na povratak izbjeglica bit je palestinskog pitanja... ono je povjesno, pravno i vjersko pravo", kaže se u priopćenju islamskih čelnika. Izbjeglice koji bi prihvatili novčanu naknadu u zamjenu za pravo na povratak bit će smatrani "izdajicama" i bit će "prokleti", dodaje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara