Palo posljednje uporište islamista u Somaliji

TRUPE somalijske Prijelazne federalne vlade su jučer nakon višednevnih borbi uz podršku svojih etiopskih saveznika zauzele grad Ras Kamboni na jugu Somalije, posljednje važnije uporište Unije islamskih sudova (UIC).

Somalijski vladini izvori navode da su se islamisti iz grada povukli u guste šume koje se nalaze na granici Somalije i Kenije.

Obalu Indijskog oceana su već prije toga blokirale pomorske snage američke Pete flote, pokušavajući spriječiti da se UIC-ove snage - među kojima su navodno i "Al Qaedini" militanti - pobjegnu morskim putem. Prije nekoliko dana su se Amerikanci i direktno uključili u sukob bombardirajući islamiste letećim topovnjačama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu u Mogadishuu privremeni somalijski predsjednik Abdullahi Yusuf pokušava nagovoriti vođe tamošnjih klanova, pobunjenika i drugih paravojnih formacija da razoružaju svoje ljude, odnosno priključe ih jedinstvenoj nacionalnoj vojsci, nastojeći tako okončati građanski rat koji Somaliju muči petnaest godina.

Iako su pregovori bili zasjenjeni kraćim sukobom između dva klana, prilikom kojeg je ubijeno petoro ljudi, glasnogovornik somalijske vlade Abdirahman Dinari tvrdi da su "gospodari rata" pristali na predsjednikov prijedlog.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara