Pametna rukavica za berbu dozrelog voća

FRANCUSKI su izumitelji nedavno proizveli elektronsku rukavicu koja pri dodiru ploda određuje zrelost i sadržaj šećera u voću.

Uređaj koji je proizveden u Središtu za agrotehniku, vode i šume iz Montpelliera (Herault), u sklopu projekta koji od 1998. financira Europska unija s proračunom većim od 760.000 eura, postoji samo kao prototip.

"Voćarima će biti koristan jer pomoću njega mogu utvrditi je li voće zrelo i prije nego se ubere, pa se tako ne oštećuje. Nakon branja može se primijeniti za sortiranje plodova", kazao je Michel Crochon, jedan od konstruktora.

Rukavica koja je opremljena mikrodetektorima određuje sadržaj šećera jabuke, breskve ili marelice pomoću fotometrijskog spektra koji molekularni sastav voća pretvara u svjetlosne valove. Pomoću malenog čekića pričvršćenog na uređaj koji lagano udari po plodu, utvrđuje se njegova čvrstoća i zrelost, zahvaljujući rezonanciji koja nastaje prigodom udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napokon, udaljenost između prstiju na rukavici omogućuje da se odredi veličina ploda, što je vrlo važno za proizvođača koji tako može razvrstati voće u nekoliko skupina.

"Moguće je predvidjeti jednostavan sustav s crvenim i zelenim svjetlom na rukavici koja se podešava prema zahtjevima proizvođača. Upali li se zeleno svjetlo, voće se može brati, u protivnom se mora pričekati", kaže izumitelj.

Pronađu li sponzora koji je spreman uložiti novac u standardizaciju uređaja, izumitelji tvrde da će ga smanjiti na najmanju moguću veličinu, kako berači ne bi morali na leđima nositi računalo na koje je priključena pametna rukavica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara