Pančić: Akcija ´Dajmo da čuju´ u završnoj fazi

MINISTAR hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivica Pančić izjavio je danas da je akcija ´Dajmo da čuju´, u kojoj je prije godinu dana prikupljeno oko 17 milijuna kuna za umjetne pužnice djeci oštećena sluha, pri samom kraju, te da je od 85 djece kojoj je planirana ugradnja, pužnica ugrađena kod 78.

Najavio je da će do kraja godine i preostaloj djeci pužnice biti ugrađene i da će poslije toga sva biti spremna za rehabilitaciju.

Akcija će biti završena koncertom zahvalnosti u veljači, odnosno ožujku, najavio je.

Istaknuo je da će se od ostatka neutrošenog novca, oko 3,3 milijuna kuna nabaviti još 21 pužnica (gotovo dva milijuna kuna) i potrebni uređaji. Dodatna oprema kupit će se za rehabilitacijske centre u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu i Osijeku.

Nabavit će se i oprema za ranu dijagnostiku oštećenja sluha drugog stupnja za potrebe splitske Poliklinike te oprema za dvije zagrebačke Klinike (KB ´Sestre milosrdnice´ i KBC Zagreb) kao i 46 fax uređaja za sve podružnice Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih osoba.

Novci koji će preostati, oko 4,6 milijuna kuna, ostat će na žiro-računu, oročena i usmjerena isključivo samo za kupnju umjetnih pužnica za potrebe djece, najavio je Pančić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio je Gradu Zagrebu što je darovao novi prostor za rehabilitaciju u neposrednoj blizini SUVAG-a. Za njegovo uređenje potrebno je 350.000 kuna.

Hrvatski telekom je najavio donaciju od 180.000 kuna za adaptaciju prostora, a Cochlear LTD donaciju od 2.500 eura za nabavu opreme.

Na novinarski upit hoće li se riješiti problem s baterijama za umjetne pužnice, koje djeca imaju pravo dobivati preko HZZO-a, a koje su slabije kvalitete, predstojnik Klinike za ORL Sestre Milosrdnice dr. Boris Pegan izjavio je da HZZO to riješeva i da je nabava baterija uvrštena u novi pravilnik Zavoda.

Najavio je i mogućnost da odrasle osobe koje imaju problema sa sluhom, dobiju umjetne pužnice.

Zaključkom HZZO-a utvrđeno je da radna skupina Stručnog povjerenstva izradi medicinske kriterije za odabir osoba iznad 18 godina za ugradnju umjetnih pužnica, rekao je Pegan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara