Pančić: Informacija o blokadi cesta pred sezonu protivna je nacionalnim interesima

INFORMACIJA o blokadi cesta pred turističku sezonu protivna je nacionalnim interesima, izjavio je danas ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić komentirajući blokadu cesta u Cetinskoj krajini u znak prosvjeda protiv jučerašnjih presuda "gospićkoj skupini" u kojoj je i general HV-a Mirko Norac.

Uvijek će biti ljudi koji će osobne interese pokušati provesti na taj način, rekao je Pančić na današnjoj konfrenciji za novinare zamoljen da komentira najavu nekih braniteljskih udruga da će slično organizirati i u cijeloj Hrvatskoj.

Izražavanje nezadovoljstva je dozvoljeno, ali u skladu s pravnim propisima, poručio je Pančić.

Na konfrenciji za novinare bilo je govora o mjerama za zapošljavanje branitelja i djece poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja, za što je u ovogodišnjem državnom proračunu osigurano 40 milijuna kuna što je, rekao je ministar, dvostruko više nego lani.

Izvijestio je da se broj nezaposlenih blago smanjio s 34.000 iz 2001. na 32.500 krajem 2002. i izrazio nadu da će se taj trend nastaviti.

Mišljenja je da bi se mjerama Ministarstva ove godine moglo zaposliti 1500 branitelja, te da je Ministarstvo branitelja voljno pomoći i MORH-u koji, naveo je, planira otpustiti oko 3.000 osoba.

Za poticanje samozapošljavanja Ministarstvo će umjesto dosadašnjih 15.000 kuna, isplaćivati jednokratni poticaj od 20.000 kuna. Ta je mjera, po ocjeni Petra Lovrića, predstavnika Republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata vrlo važna jer se pokazalo da je 90 posto branitelja koji su je koristili otvorilo samostalni obrt, najviše u poljoprivredi i turizmu.

Svi zainteresirani mogu se već od ponedjeljka javiti u Ministarstvo ili u županijske centre za psihosocijalnu pomoć, do zaključno 31. svibnja, poručila je Barica Šarac, voditeljica podotsjeka za razvojačene branitelje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara