Panika na Prisavlju: Uprava zabranila rad u fušu

Foto: Index

KAKO doznajemo, Uprava HRT-a izdala je jučer upozorenje i obavijest svim zaposlenicima. Obznanom se zabranjuje rad van kuće! Tko je imao dozvolu, nema je više. Tko ne bude poštivao upozorenje, loše mu se piše. Zbog teške povrede Etičkog kodeksa i obaveze iz radnog odnosa, prekršiteljima slijedi - otkaz!

Daje se na znanje!

"Upozoravaju se svi zaposlenici HRT-a da, sukladno odredbama Zakona o radu, kao i Etičkog kodeksa HRT-a, bez odobrenja poslodavca (privremenog glavnog ravnatelja HRT-a) ne smiju raditi, odnosno, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja Hrvatska radiotelevizija, a poglavito surađivati i pisati za druge medije. Kršenje navedenih odredaba predstavlja osobito tešku povredu Etičkog kodeksa HRT-a te ujedno i povredu obveza iz radnog odnosa, zbog koje se može otkazati ugovor o radu. Ujedno se obavještavaju svi zaposlenici HRT-a koji su prethodno dobili navedeno odobrenje, da se isto opoziva i to, sukladno zakonskim odredbama, u roku koji je propisan člankom 63. Kolektivnog ugovora za radnike u HRT-u", navodi se u upozorenju i obavijesti (jedan je papir, samo je takav naslov) objavljenom na oglasnoj ploči HRT-a i na intranetu. Stupaju na snagu danom objave, dakle, jučer. Upozorenje i obavijest potpisuje privremeni ravnatelj Josip Popovac.

Nema mjesta za soliranje, HDZ zbija redove

Pretpostavlja se da je Popovac ovu svoju obznanu izdao više radi svojih televizijskih zvijezda, poput Šprajca ili Stankovića, koji po portalima iznose ponešto drukčiji stav od onog kojeg bi čelnici na Prisavlju željeli, nego zbog anonimusa po regionalnim centrima i njihove fušerske tezge na lokalnim festivalima, sajmovima i drugim okupljanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborna je godina i bilo kakva soliranja, alternativna viđenja i slično, HRT-ovcima nisu dopuštena. Očito se procijenilo da u ovim teškim trenucima za generalnog pokrovitelja nacionalne dalekovidnice HDZ, u ovih par mjeseci što je preostalo do izbora, valja do kraja zbiti redove i nastupiti unisono.

Sa članovima, koji su se u velikom broju premrežili po svim horizontalnim i vertikalnim strukturama hrvatske javne radio-televizije, ionako neće biti problema. Oni se ionako svi zajedno bore za zajedničko bolje sutra, odnosno, za ono što smo i dosad imali, HDZ HRT. Nevolje zadaju oni što na svojoj pameti imidž grade, svašta govore i pišu, a usto to i naplate. Po ovome što im je Popovac obznanio, neće više moći.

Znanja i vještine

Nejasno je kako uprava HRT-a misli sprovesti u praksu svoj novi strogi režim zabrane fuša, osnivanje posebnog tima kontrolora zasad nije najavljeno. A možda bi trebalo.

Obznana, naime, povlači pitanje velikog broja HRT-ovih tehničkih stručnjaka, koji su znanja i vještine uspjeli naplatiti van svoje kuće. Što sad s njima, tko će njih iskontrolirati? Hoće li i oni pasti kao kolateralna žrtva gušenja prava na drugačije mišljenje? Jedno je sigurno: panika na Prisavlju sve je očitija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara