Papa blizu smrti, pao u komu

KAKVO je točno zdravstveno stanje pape Ivana Pavla II nije poznato, budući iz talijanskih medija i Vatikana dolaze kontradiktorne informacije. Naime, mediji su javili da je Papa pao u komu, a iz Vatikana demantiraju tu informaciju.

Papa je doživio šok nakon zastoja srca, rekao je u petak ujutro šef ureda za tisak Svete Stolice, Joaquin Navarro Valls dodavši da je "zdravstveno stanje Svetoga Oca jako ozbiljno", te da se čini da je Papa blizu smrti. 

Posljednje informacije:

>>Vatikan tvrdi: Papa je pri svijesti

>>Vatikanski radio objavio je da je Papa u komi, isto su objavili talijanska javna televizija RAI i SkyItalia, Vatikan je opovrgnuo vijest talijanskih televizija da je Papa Ivan Pavao II "pao u komu", javila je talijanska agencija Ansa pozivajući se na neimenovane izvore u Vatikanu

"Sveti Otac nije u komi. To je apsolutna besmislica. Nećemo pasti tako nisko da bismi igrali takve igre", prenijela je i agencija Reuters riječi neimenovanog vatikanskog dužnosnika novinarima.


>>Iz Vatikana su izvijestili kako će nove službene informacije o Papinom zdravstvenom stanju objaviti u 12:30 sati

To je prvi put otkako je Papa bolestan da su iz Vatikana tako otvoreno rekli da je Papino stanje vrlo kritično.

Poljski kardinal Andrzej Maria Deskur, vrlo blizak prijatelj Svetog oca, je kazao da papa Ivan Pavao "spokojno odlazi".

U Vatikan je tijekom prijepodneva stigao i talijanski kardinal Camillo Ruini, rimski vikar zadužen za objavljivane Papine smrti.

Papa je primio posljednju pomast a u petak u šest sati ujutro celebrirao je misu sa svojim najbližim pomoćnicima, potvrdio je Navarro Valls dodajući kako je posljednja pomast poseban sakrament za umiruće i teško bolesne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Papu je njegov osobni liječnik Renato Buzzonetti, te dva specijalista za reanimaciju, jedan kardiolog i jedan otorinolaringolog i dva bolničara.

Navarro Valls je priopćio da je Ivan Pavao II. odbio odlazak u bolnicu Gemelli. No, iz krugova bliskih Papi proširila se špekulacija kako je Papa preslab i u prelošem stanju da se transportira u bolnicu.

Špekulira se i kako je Papa dovoljno svjestan da mu se bliži kraj, pa je zato želio ostati u svom domu, a ne posljednje sate života provesti u bolnici.

Talijanska policija zatvorila je ulice koje vode prema Vatikanu, a kako se u postuskrsno vrijeme u Rimu nalazi puno vjernika, oni se u sve većem broju okupljaju na Trgu sv. Petra, te se mole za Papu, u očekivanju vijesti o njegovoj sudbini.

Prva službena informacija iz Vatikana pristigla je u četvrtak navečer oko 23 sata kada je objavljeno da je njegovo stanje naglo pogoršano zbog porasta temperature izazvane infekcijom mokraćnih putova. Talijanski mediji precizirali su da se temperatura opasno približila granici od 40 stupneva i da se se stanje dodatno zakompliciralo padom krvnog tlaka.

U Vječni grad počeli su u petak ujutro stizati i kardinali iz cijeloga svijeta.

I crkve njegove rodne Poljske ispunjene su vjernicima koji svoje molitve i želje posvećuju Svetom Ocu. Posebno su potreseni stanovnici gradića Wadowice na jugu zemlje, rodnom mjestu nekadašnjeg krakowskog kardinala.

Slično je i u Austriji, Australiji, Filipinima i drugim katoličkim zemljama, gdje bi se i tijekom vikenda trebale održati posebne mise za Papu Ivana Pavla II., vjerskog vođu 1.1 milijarde katolika u svijetu.

>>Promjene zdravstvenog stanja Pape pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara