PAPA DAJE POTPORU PRIBLIŽAVANJU BIH EUROPSKOJ UNIJI (ŠIRA VERZIJA)

Papa Ivan Pavao II. koji je u nedjelju doputovao u Banju Luku, uputio je odmah po dolasku snažnu poruku potpore izgradnji mira i učvršćenju stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

U pozdravnom govoru održanom na hrvatskom jeziku u banjolučkoj zračnoj luci gdje su se okupili najviši dužnosnici izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti u BiH predvođeni trojicom članova Predsjedništva BiH, Sveti je Otac kazao kako zahvaljuje Bogu što mu je omogućio nakon šest godina ponovo posjetiti zemlju u kojoj živi narod tako blizak njegovome srcu.

Poseban pozdrav Papa je uputio banjalučkom biskupu Franji Komarici ali i predstavnicima pravoslavne, židovske i islamske zajednice u BiH.

Istaknuvši kako je duboko svjestan kušnji kroz koje prolazi narod u BiH, Sveti Otac je kazao: "Uz vas sam i molim međunarodnu zajednicu koja je već puno učinila da vam i dalje bude bliska kako bi vam se omogućilo da dosegnete stanje potpune sigurnosti".

Papa je ipak podsjetio kako ljudi koji žive u BiH imaju odgovornost sami graditi svoju budućnost iako je svjestan da niti jedan novi početak nije lagan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao temeljni preduvjet izgradnje novog društva Papa je naveo potrebu duhovne obnove bez koje nije moguće izliječiti ratne rane i doživjeti unutarnje pročišćenje. "U dubini srca korijen je svakoga dobra i svakoga zla. Samo tamo može se se dogoditi promjena koja će omogućiti izmjenu društvenoga tkiva", kazao je Sveti Otac.

Posebnu poruku Papa je uputio nositeljima vlasti u BiH pozvavši ih da ne posustanu u provedbi potrebnih promjena u društvu čemu će, kako je istaknuo, Katolička crkva dati svoj doprinos kroz zalaganje njenih sinova i kćeri.

Podsjetivši kako će Banjolučanina Ivana Merza proglasiti blaženikom, Sveti je Otac kazao kako upravo njegov svijetli primjer kršćanskoga načina života može biti putokaz ovoga što i Papa želi za BiH: da se za postojeće teškoće nađu potrebna rješenja te da BiH dobije pozitivan odgovor na svoju težnju da bude sastavnim dijelom ujedinjene Europe u ozračju slobode i mira.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac kazao je kako dolazak Svetoga Oca u Banja Luku za sve u BiH predstavlja poseban događaj a za taj grad i Republiku Srpsku to je ujedno povod da potvrde svoju želju za međuljudskom i međunacionalnom tolerancijom.

"Uvjeren sam kako će danas iz BiH, RS i Banje Luke biti upućena zajednička poruka mira, ljubavi, duhovnih i ljudskih vrijednosti", kazao je, među ostalim, Paravac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara