Papa Franjo kritizirao američke biskupe zbog seksualnog zlostavljanja

Papa Franjo kritizirao američke biskupe zbog seksualnog zlostavljanja
Foto: EPA

PAPA Franjo je danas kritizirao biskupe SAD-a jer nisu pokazali jedinstvo u skandalu oko seksualnih zlostavljanja i rekao da se moraju okončati unutarnje razmirice u pogledu krize koja je ozbiljno potkopala vjerodostojnost Crkve u Americi.

U dugom i vrlo neuobičajenom pismu poslanom dok su se američki biskupi na tjedan dana povukli kako bi razmotrili sve širu krizu, Franjo je rekao da skandal pokazuje žurnu potrebu za novim pristupom upravljanju i promjenom načina razmišljanja u Crkvi.

Papa: Biskupi su se više usredotočili na međusobne prozivke nego na nalaženje puta za pomirbu

"Vjernici i misija Crkve i dalje uvelike trpe zbog zloporaba moći, nesavjesnosti i seksualnih skandala, te njihovog lošeg rješavanja", napisao je Papa dodavši da su se biskupi više "usredotočili na međusobne prozivke nego na nalaženje puta za pomirbu".

Papa je pozvao vodeće katoličke biskupe svijeta sljedećeg mjeseca u Vatikan kako bi raspravili pitanje zaštite maloljetnika. Uoči tog skupa američki biskupi su se u srijedu okupili u okolici Chicaga na sedam dana molitve i duhovnih razmatranja.

"Vjerodostojnost Crkve je ozbiljno potkopana i umanjena tim grijesima i zločinima, ali još i više nastojanjima da ih se zaniječe ili prikrije", rekao je Franjo.

Papa je kazao da je zabrinut zbog situacije i da se nadao osobno pridružiti američkim biskupima, ali da to nije mogao iz "logističkih razloga".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara