PAPA GOVORIO O POSJETU HRVATSKOJ

"Hrvatska će uvijek imati plivilegirano mjesto u mojoj privrženosti i mojoj molitvi", rekao je Ivan Pavao II. u srijedu govoreći na Općoj audijenciji nakon njegova trećeg pohoda u Hrvatsku i ujedno 100. apostolskog putovanja izvan Italije. L

Cijeli govor Papa je posvetio putovanju u Hrvatsku, podsjećajući na sve etape svojeg pohoda u Hrvatskoj.

"Vratio sam se u plemenitu hrvatsku zemlju da potvrdim ... poruku mira i pomirenja, a imao sam sreću da beatificiram sestru Mariju Propetoga Isusa Petković", rekao je Ivan Pavao II. On je zahvalio hrvatskim biskupima, predsjedniku Republike, civilnim i vojnim vlastima, te riječkoj biskupiji na lijepom prijemu.

"Prva etapa bila je stari i slavni grad Dubrovnik ponosan na svoju povijest i svoje tradicije slobode i pravde", rekao je Papa i podsjetio da je tijekom svete mise beatificirao Mariju Petković.

Papa se prisjetio i posjeta Osijeku dan kasnije, gdje je sudjelovao na svečanom zatvaranju Druge sinode i prisjećanja na 150. godišnjicu utemeljenja crkvene provincije. Tom prilikom je posjetio i đakovačku Katedralu, gdje je pozdravio sjemeništarce i njihove profesore zajedno s velikom skupinom redovnika i redovnica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju 8. lipnja na Duhovo u Rijeci obratio se obiteljima u Hrvatskoj i svijetu. "Smatrao sam korisnim potvrditi primarnu društvenu vrijednost obitelji", rekao je Papa, podsjetivši da njoj treba biti posvećena posebna pozornost. On je zatim podsjetio da je u poslijepodnevnim satima bio u crkvi Gospe Trsatske i podsjetio kako je dan kasnije posjetio Zadar, "grad bogat poviješću, gdje je održao molitvu Šestoga časa".

"Tijekom ovog putovanja mogao sam se uvjeriti koliko je kršćanstvo pridonijelo razvitku umjetnosti, kulture i prije svega duhovnom i moralnom Hrvatske i njezina naroda", rekao je Papa.

"Na tim čvrstim temeljima sada na početku trećeg tisućljeća, draga hrvatska nacija će moći nastaviti graditi svoju koheziju i svoju stabilnost radi priključenja zajednici europskih naroda", rekao je Papa, te dodao "neka Bog nastavi blagosloviti i štititi Hrvatsku".

(Hina) st rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara