Papa i ruska ikona

PONOVNO se otvaraju spekulacije oko mogućeg Papina posjeta Rusiji, ali iz Moskve, iz Ruske pravoslavne crkve stiže još jedan "niet" stupanju na rusko tlo Ivana Pavla II.

Naime, planira se posjet Ivana Pavla II. Mongoliji koncem kolovoza. Na putu za daleku zemlju papin bi se zrakoplov mogao zaustaviti u Kazanu, glavnom gradu autonomne ruske republike Tatarstan. Tu bi Ivan Pavao II. mogao vratiti ikonu Gospe iz Kazana, koja se nalazi u Vatikanu, u papinoj sobi, a od velike je povijesne i vjerske vrijednosti za Rusku pravoslavnu crkvu.

Ikona je došla u Vatikan slučajno, odnosno nakon što ju je kupio na jednoj tržnici antikviteta, američki magnat John Haffert ju je poklonio Papi. Prije tri godine u posjet Ivanu Pavlu II. stigao je i gradonačelnik Kazana Kamil Ysayef i zatražio povrat ikone, koju su kroz stoljeća krale razne vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čini se da je postojao plan po kojem se papin zrakoplov na putu za Mongoliju trebao zaustaviti u Tatarstanu gdje bi Papa vratio ikonu. Naime, na takve glasine šef ureda za tisak Svete Stolice, Joaqin Navarro Valls nije kazao kako su one "neosnovane", već je diplomatski, kako danas piše list "Corriere della Sera", kazao: "Poznata je želja Svetog Oca da pokloni ruskom narodu i Pravoslavnom moskovskom patrijarhatu svetu ikonu Gospe iz Kazana koja je godinama čuvana u Vatikanu. Prava prilika kao i način predaje će biti ocijenjeni u oportunom trenutku".

Želja Ivana Pavla II. je da posjeti Moskvu, pa se možda pretpostavljalo kako bi njegov kratki posjet Kazanu s predajom ikone mogao biti prilikom za pomicanje zida između Ruske pravoslavne crkve i Katoličke crkve. No, Ruska pravoslavna crkva je dala do znanja kako je "apsolutno nemoguće" zasutavljanje papina zrakoplova u Kazanu.

(Hina) st mp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara