Papa ide u posjet Armeniji

Papa ide u posjet Armeniji

Foto: FAH

PAPA Franjo boravit će od petka do nedjelje u Armeniji, zemlji na periferiji Bliskog istoka i jednoj od najstarijih kršćanskih nacija koja se diči velikim brojem mučenika, javlja u srijedu AFP.

Za argentinskog Papu ovo 14. po redu inozemno putovanje u nešto više od tri godine pontifikata imat će prvenstveno vjersku dimenziju - davanje poticaja ponovnom rađanju kršćanstva u zemlji koja je propatila pod jarmom sovjetskog, ateističkog komunizma.

Kršćanska tradicija je tamo drevna i snažno usidrena: Armenija je bila prva zemlja koja je prihvatila kršćanstvo kao državnu religiju, 301. godine poslije Krista, a njezinih 90 posto od 3,3 milijuna stanovnika pripada Armenskoj apostolskoj crkvi, odvojenoj od Rima.

U svojoj nakani približavanja istočnim crkvama, Jorge Bergoglio će sudjelovati u "božanskoj liturgiji" s Karekinom II., katolikosom svih Armenaca, odnosno vrhovnim patrijarhom Armenske apostolske crkve. Također će se sastati s malenom katoličkom zajednicom u Gyumri, gradu kojeg je 1988. pogodio težak potres.

Politička dimenzija posjeta biti će osjetljivija. Njegov dolazak se očekuje s nestrpljenjem jer se očekuje njegovo javno očitovanje o armenskom genocidu, kada je za vrijeme Otomanskog carstva 1915/16 ubijeno oko 1,5 milijuna Armenaca. Turska, međutim, odlučno negira genocid i tvrdi da se radilo o građanskom ratu u kojem je poginulo stotine tisuća ljudi, Armenaca i Turaka.

Papa Ivan Pavao II. posjetio je Armeniju 2001. i u zajedničkoj deklaraciji s Karekinom osudio "prvi genocid u 20. stoljeću", što je izazvalo bijes Ankare.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara