Papa Ircima napisao pastoralno pismo, prvi papinski dokument posvećen isključivo pedofiliji

Papa Ircima napisao pastoralno pismo, prvi papinski dokument posvećen isključivo pedofiliji

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

PAPA Benedikt XVI. napisao je pastoralno pismo irskim katolicima zbog izvješća o masovnom svećeničkom silovanju djece u toj zemlji.

Pismo će biti pročitano na misama u nedjelju, a objavljeno je na vatikanskoj internetskoj stranici u subotu. Navodno će sadržavati smjernice o prevenciji i kažnjavanju svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

U posljednje vrijeme se o zlostavljanju djece od stane katoličkih svećenika govori u više zemalja, uključujući i rodnu Njemačku pape Benedikta. Papino pismo Irskoj zato će biti značajno i za mnogo šire područje. Nije poznato hoće li Papa žrtve i ostale vjernike u pismu zamoliti za oprost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi papinski dokument posvećen isključivo pedofiliji

Papa je najavio da će pismo odmah proslijediti irskim biskupima koji ga moraju pročitati na nedjeljnim misama širom Irske. Strani mediji predviđaju da će se Papa skrušeno osvrnuti na "sramotno i gnjusno ponašanje svećenika" ne samo u Irskoj, nego i u Sjevernoj i Južnoj Americi, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj i Australiji.

Ono čemu je Rim najprije pristupio kao nizu lokalnih skandala sada je poprimilo znatno veće razmjere i postalo globalni problem Katoličke crkve s novim slučajevima i optužbama koje se pojavljuju gotovo svakoga tjedna.

Irska vlada ranije je donijela izvješće o masovnom zlostavljanju djece u Dublinskoj nadbiskupiji od 1975. do 2004. godine, koje je Crkva brižno zataškala. Pismo irskim vjernicima bit će prvi papinski dokument posvećen isključivo pedofiliji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara