Papa izabrao novog bostonskog nadbiskupa?

VATIKAN će u slijedećih nekoliko dana objaviti odluku pape Ivana Pavla II kojom će rimokatoličkog biskupa s Palm Beachea, Florida, Seana Patricka OMalleyja imenovati nasljednikom Bernarda Lawa na dužnosti bostonskog nadbiskupa, objavio je u ponedjeljak na svojoj web stranici američki list National Catholic Reportera.

Boston je bio epicentar svećenićkog pedofilskog skanadala koji je američku crkvu potresao prošle godine. Law je otkaz dao u prosincu, nakon što je u javnost izbio skandal u kojem su čelnici bostonske biskupije dozvolili svećenicima, seksualnim zlostavljačima, da se i dalje aktivno bave svojim radom umjesto da su ih lišili svećeničkog zvanja ili ih prijavili civilnim vlastima.

Biskup OMalley, novi bostonski nadbiskup prema pisanju navedenog lista, smirivao je srdžbu žrtava tijekom tog velikog skandala koji je značajno uzdrmao američku rimokatoličku crkvu.

Bude li imenovan, OMalley će u taj posao unijeti svoje prijašnje iskustvo rada na slučajevima seksualnog zlostavljanja, piše list.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornici Vatikana i bostonske nadbiskupije nisu željeli komentirati ovu informaciju.

Ali zato Roderick MacLeish, bostonski odvjetnik koji zastupa na stotine ljudi koji bostonsku nadbiskupiju tuže zbog seksualnog zlostavljanja, navodi kakao OMalleya već dugo poznaje, te da je on najprimjerenija osoba za taj posao. "Ukoliko je to istina, to je sjajna vijest. On je izuzetno ponizna i suosjećajna osoba," rekao je MacLeish za Reuters."Oduševljen sam".

(Hina) mg dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara